Landbouwer komt gevonden bom persoonlijk afgeven op gemeentehuis, meteen ontruiming: "Laat zoiets toch liggen" 

Het gemeentehuis van Herent werd gisteren even ontruimd. Een landbouwer had een bom gevonden terwijl hij zijn veld aan het omploegen was. Hij heeft die bom dan binnengebracht in het gemeentehuis, waar ook de politie zit. Die nam het zekere voor het onzekere en ontruimde meteen het gemeentehuis.   

Een spannend moment gisteren op het gemeentehuis in Herent. Een landbouwer uit de gemeente kwam er  een bom afgeven, gevonden op zijn veld tijdens het omploegen. Omdat ook de politie haar kantoor heeft in het gemeentehuis van Herent had de man er niet beter op gevonden dan het springtuig daar te gaan afgeven. Maar die nam geen risico en liet het gebouw meteen ontruimen. 

Veiligheidsparameter en omleiding bussen

"Ik kom een bom brengen, zei de man", doet burgemeester Astrid Pollers het verhaal. "Het explosief had hij op het bordes voor het gemeentehuis gelegd. De politie heeft dan meteen DOVO gebeld en het personeel geëvacueerd. Er is een veiligheidszone afgebakend en ook de bussen van De Lijn werden even omgeleid." 

Als je zoiets vindt, laat het tuig liggen en bel de politie. Breng het niet zelf!

Burgemeester Astrid Pollers

Uiteindelijk bleek het springtuig redelijk onschuldig. Volgens DOVO ging het om een mortier uit de Tweede Wereldoorlog. De veiligheidskap zat er nog op bevestigd. "Geen explosiegevaar dus, maar niet erg voorzichtig van de persoon in kwestie", zegt burgemeester Pollers. "Bij deze willen we dan ook een oproep doen: Als je zoiets vindt, laat het tuig liggen en bel gewoon de politie. Het kan altijd gevaar opleveren." Dovo nam het springtuig mee om het onschadelijk te laten maken. 

Meest gelezen