Een beeld dat we dit jaar niet te zien zullen krijgen.
Nicolas Maeterlinck

Geen militair defilé, geen vuurwerk en drie minuten stilte op 21 juli: sobere nationale feestdag door corona

De nationale feestdag zal volgende week dinsdag in afgeslankte vorm plaatsvinden. Door de coronacrisis zijn grote evenementen niet toegestaan. De koning zal wel hulde brengen aan alle zorgverleners in ons land. De politie vraagt om vooral niet naar Brussel te komen.

De nationale feestdag zal er dit jaar anders uitzien dan de vorige edities. Uiteraard als gevolg van de coronacrisis. Omdat grote evenementen nog niet zijn toegelaten, worden verschillende traditionele onderdelen van het feest geschrapt.

Zo zal er dit jaar geen militaire en burgerlijke parade zijn op het Paleizenplein. 's Avonds zal er ook geen groot vuurwerk zijn. Ook de randanimatie op verschillende plaatsen in Brussel valt weg. Ook het Bal National op het Vossenplein, aan de vooravond van de nationale feestdag, zal dit jaar niet plaatsvinden. De organisatoren bedachten wel een alternatief: "Balcon National".

Koning Filip zal aan het koninklijk paleis wel hulde brengen aan alle zorgverleners die zich tijdens de coronacrisis dubbel hebben geplooid, maar ook aan anderen die zich tijdens de coronacrisis extra hard hebben ingezet.

Een soortgelijk eerbetoon zal 's ochtends plaatsvinden, tijdens het Te Deum in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Daar zal - op verzoek van het Paleis - enerzijds 3 minuten stilte gehouden worden en anderzijds zullen de klokken 3 minuten lang luiden, als eerbetoon aan alle coronaslachtoffers. Ook elders in het land zal dat zo zijn. Het Te Deum zal overigens plaatsvinden met minder gasten en conform de coronamaatregelen.

Koning Filip en koningin Mathilde tijdens het militaire en burgerlijke defilé in 2018.

Overigens zullen niet alleen de zorgverleners in de kijker worden gezet, deze nationale feestdag wordt ook de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Voorts zullen tijdens de 21 juliviering verschillende Belgische artiesten vanuit vijf Belgische steden muziek brengen. Ze zullen via schermen te zien zijn. Het gaat onder meer om Scala, Adamo, Selah Sue, Tourist LeMC, Ozark Henry, Daan en Blackwave.

In de loop van de dag zullen ook drie F-16's een aantal keren over Brussel vliegen, net als een helikopter van het leger, waaronder een grote Belgische vlag zal worden gehangen.

Vorige edities van de nationale feestdag trokken tot 100.000 mensen naar Brussel. De politie vraagt dit jaar om vooral niet naar Brussel te komen.

De alternatieve viering van de nationale feestdag wordt uitgezonden op Eén, na "Het Journaal" van 13 uur.

Onafhankelijkheidsdag?

Wist u dat we op de nationale feestdag niet de onafhankelijkheid van België vieren (in 1830)? Neen, op 21 juli herdenken we de eedaflegging van koning Leopold I, op 21 juli 1831. De eerste nationale feestdag vond overigens pas plaats op 21 juli 1890.

Meer daarover kunt u lezen in dit artikel.

Bekijk hier ook het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen