Caroline Audoor van Ferm

Groot-Vorst bouwt aan ontmoetingscentrum: "We willen opnieuw leven in de brouwerij brengen"

De gemeente Laakdal en de organisatie Ferm, het vroegere KVLV, willen het dorp Groot-Vorst opnieuw leven inblazen door er een ontmoetingsplek op te richten. Die krijgt de naam 'Affaire Local'. "Het wordt een plaats waar verenigingen kunnen samenkomen, maar waar ook een plek is voor lokale handelaars om hun producten aan te bieden", zegt Caroline Audoor van Ferm. 

Sinds de sluiting van de laatste buurtwinkel, zijn er geen voedingswinkels meer in Groot-Vorst. "Het is hier een voedselwoestijn geworden", zegt Caroline Audoor van Ferm, het vroegere KVLV. "Er is wel een markt op vrijdag, maar ook op andere dagen willen we de inwoners dicht bij huis laten winkelen."

Na het traject van Veerkrachtige Dorpen in de provincie Antwerpen, een project waarbij inwoners initiatieven bedenken om het dorpsleven te vebeteren, ontstond het idee om op een plek in Groot-Vorst enkele lokale handelaars samen te brengen waar zij hun producten kunnen aanbieden. Dat kan binnenkort in 'Affaire Local', dat zijn intrek neemt in het oude ontmoetingscentrum 't Fortun dat al een tijdje leegstaat.

Koffiehuis

"Ons project moet meer worden dan alleen maar een voedselpunt", zegt Audoor. "Groot-Vorst heeft een groot verenigingsleven en dat heeft een goede plek nodig waar iedereen elkaar kan treffen. Met een nieuwe ontmoetingsplek zoals 'Affaire Local' willen we weer leven in de brouwerij brengen."

Er zullen ook verschillende diensten ondergebracht worden. Zo komt er een koffiehuis dat zal worden uitgebaat door de bewoners van 'Vogelzang', een dagcentrum voor mensen met een beperking.

Pop-up

Er zal ook plaats zijn voor sociale diensten, zoals een voedselbank. "Verder willen we ook werken aan een deelinitiatief", zegt Audoor. "Het wordt een depot waar je spullen kan binnenbrengen die je zelf niet meer gebruikt, maar waar je nog wel andere mensen blij mee kunt maken."

Door het Coronavirus heeft het project vertraging opgelopen. "De bedoeling is wel dat we in het najaar met een pop-up-initiatief kunnen beginnen om de inwoners kennis te laten maken met de nieuwe ontmoetingsplek."

Meest gelezen