Ontdek krijgsgevangenenkamp uit de Tweede Wereldoorlog in Overijse

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Overijse één van de grootste Duitse krijgsgevangenenkampen van West-Europa. Dat kamp lag op Terlanenveld in Overijse, en daar is nu een wandelroute uitgestippeld met informatieborden die je meer vertellen over dat Duitse kamp.

"Op het einde van de Tweede Wereldoorlog lag in Terlanenveld in Overijse één van de grootste Duitse krijgsgevangenenkampen", vertelt schepen Leo Van den Wijngaert. "In de jaren '45 tot '46 verbleven daar meer dan 72.000 krijgsgevangenen. Na 1946 is dat kamp verdwenen.  Maar er zijn boeken over het kamp geschreven door Gilbert Debecker uit Overijse. In het kader van 75 jaar bevrijding na Wereldoorlog II, vonden we dat we iets rond het kamp moesten doen." 

Je ziet waar de keuken was en waar het kerkhof van de Duitse soldaten lag 

Op het Terlanenveld in Overijse is nu een wandelroute uitgestippeld met infoborden en foto's over het kamp. "Je ziet waar de keuken was, waar het kerkhof van de Duitse soldaten lag. En je krijgt ook een beeld van hoe groot het kamp was. De oudere generatie zal misschien wel weten dat hier een kamp was door de overlevering van ouders of grootouders. Maar de jongere generatie weet dat niet." 

Meest gelezen