De verdachte tijdens een reconstructie van de moord eind 2018.

Raadkamer wil "man met blauwe jas" voor assisen voor moord op Sofie Muylle

De man die verdacht wordt van de moord op Sofie Muylle, de Roemeen Alexandru C., moet zich verantwoorden voor het hof van assisen. Dat heeft de raadkamer in Brugge beslist. De Kamer van Inbeschuldigingstelling moet wel de eindbeslissing nog nemen. Sofie Muylle werd in januari 2017 vermoord in Knokke. 

De Roemeen Alexandru C. staat ook bekend als de man met de blauwe jas. Na de moord op Sofie Muylle op 22 januari 2017 was hij met de jas te zien op camerabeelden in de buurt. Sofie Muylle (27) was die avond met haar vriend op een feestje, maar verdween daar plots. Ze werd enkele uren later dood aangetroffen onder een houten terras op het strand van Knokke.

Uit een autopsie bleek dat Sofie Muylle verkracht werd en gewelddadig om het leven kwam. Op haar lichaam vond de politie het DNA van Alexandru C. Die werd opgepakt in Roemenië. Alexandru C. bekende de verkrachting, maar blijft ontkennen dat hij haar vermoordde. "We hebben vandaag nogmaals trachten duidelijk te maken aan de raadkamer dat onze cliënt ontkent haar te hebben vermoord", zegt de advocaat van Alexandru C. Pieter Filipowicz. "In onze ogen bestaan daar onvoldoende bezwaren voor."

Filip De Reuse, de advocaat van de broer van Sofie Muylle, betreurt dat Alexandru C. de moord niet toegeeft. "Die man zal blijven ontkennen", zegt De Reuse. "Hij zit daarin vast. Hij denkt dat hij daardoor minder straf zal krijgen. Hij probeert natuurlijk zijn vel te redden. Ik kan dat wel begrijpen in zijn situatie. Maar het zou voor hemzelf nuttig zijn om na te denken en de familie van het slachtoffer te geven waar ze recht op hebben: de waarheid."

De raadkamer is de redenering van de advocaten van Alexandru C. in elk geval niet gevolgd. Volgens de raadkamer moet Alexandru C. zich wel degelijk verantwoorden voor moord en verkrachting met foltering voor het hof van assisen. Daar riskeert hij levenslang. De Kamer van Inbeschuldigingstelling zal nu definitief moeten beslissen of Alexandru C. effectief voor assisen moet komen.

Herbekijk hier ook de journaalbeelden met de stand van zaken rond het proces over de moord op Sophie Muylle:

Videospeler inladen...

Meest gelezen