Videospeler inladen...

Werkgroep voor woonzorgcentra vervroegd bijeen nu cijfers stijgen: mondmaskers verplicht bij bezoek

De werkgroep voor woonzorgcentra en andere Vlaamse zorgvoorzieningen is vanmiddag versneld bijeengekomen, omdat het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen al negen dagen op rij stijgt. Bezoekers moeten verplicht een mondmasker dragen in woonzorgcentra, besliste de groep, al vroegen veel centra dat nu ook al. Bezoek opnieuw stopzetten is voorlopig niet aan de orde. 

De taskforce onder leiding van Karine Moykens zou in principe pas 25 augustus opnieuw samenkomen, maar kwam door de stijging van het aantal nieuwe besmettingen versneld bijeen. Op vraag van Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) is er vanmiddag om 16 uur een digitale vergadering georganiseerd. 

Mondmaskers verplicht

De werkgroep besliste eerder bijvoorbeeld wanneer er wel en geen bezoek mocht zijn in de woonzorgcentra. Die bezoekregels worden niet aangepast, behalve dat mondmaskers nu verplicht worden. "Dat ligt in lijn met de eerdere beslissing van de Veiligheidsraad rond mondmaskers in de winkel", zegt Moykens. 

Daarnaast is er volgens de voorzitter op dit moment voldoende beschermingsmateriaal (maskers en schorten, bijvoorbeeld) voor handen. In juli en augustus kunnen centra nog gratis extra materiaal vragen. 

Directeur van centrum in Assenede: “Opnieuw volledige lockdown kan ik niet maken naar bewoners”

“We willen dit absoluut geen tweede keer meemaken”, zegt directeur Naiké Costa van het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Assenede. Het centrum werd zwaar getroffen tijdens de eerste coronagolf, maar is zich “al maanden” aan het voorbereiden op een tweede golf. 

6 kamers zijn nu al voorzien voor het moment dat er nieuwe besmettingen opduiken. Als twee mensen besmet zijn, worden zij naar daar overgebracht, met een aparte ploeg. “We hebben aan de betrokken partijen ook al laten vallen dat er nu eerder een verstrenging dan nog een versoepeling zal zijn", zegt Costa. 

Maar een volledige lockdown, waarbij alle bezoek wordt geweigerd, ziet de directeur niet opnieuw zitten. “Als ik 'ons huis' zou kunnen afsluiten, zou ik daar een geruster gevoel over hebben. Maar ik kan dat niet maken naar het sociaal welbevinden van mijn bewoners”, zegt ze. Er wordt beter gewerkt naar een compromis “met vaste bezoekers” of “bezoekmomenten met afstand”.

Voorlopig geen crisis

Op dit moment is er nog geen sprake van een crisissituatie, benadrukt Moykens. "Alles is nog onder controle", zegt ze. Eerder sprak de voorzitter van besmettingen in 6 centra, maar dat blijkt om een foute telling te gaan.

Vooral de stijging van de besmettingen bij de algemene bevolking zorgde voor urgentie. Al negen dagen op rij stijgt het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen. Het laatste betrouwbare cijfer is dat van 115 besmettingen per dag. Dat betekent dat er tussen 7 en 13 juli gemiddeld elke dag 115 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.

Bekijk hieronder ook het korte verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen