Professor Van Damme waarschuwt: "Verliezen op dit moment gigantisch veel tijd, virus verspreidt zich snel en efficiënt"

We zitten in het begin de tweede coronagolf en zijn daar niet op voorbereid, de overheid moet veel beter gaan communiceren en het huidige systeem van contactopsporing werkt niet. Professor Pierre Van Damme wond er deze voormiddag geen doekjes om in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. “Wij verliezen op dit moment gigantisch veel tijd. Het virus is zich ongelooflijk snel en efficiënt aan het verspreiden. Het doet net het omgekeerde van wat wij doen.”

Terwijl het aantal COVID-19-besmettingen in ons land verder stijgt, buigt het Vlaams Parlement zich vandaag over de aanpak van de coronacrisis. Vanochtend spraken professor Boudewijn Catry van Sciensano en professor Pierre Van Damme van de universiteit van Antwerpen. Terwijl Catry nog bezadigd en helder de pijnpunten blootlegde en deels het gevoerde beleid verdedigde, trok professor Van Damme fel van leer. 

Volgens Van Damme kan sinds deze week niet alleen de vraag meer gesteld worden of we klaar waren voor een eerste golf, maar ook op een tweede golf, die zich dus al gevormd heeft. "En dan zou ik haast bij uitbreiding kunnen zeggen: 'neen'. En dat is nog verontrustender, want we hebben er geen goed excuus voor. Bij de eerste golf kon je nog zeggen dat we het niet geweten hadden. En heel veel landen zaten in dezelfde situatie."

Automatisering

Professor Catry pleitte voor een systeem van automatische handhygiëne in woonzorgcentra. “We zouden ervoor moeten zorgen dat iedereen die een woonzorgcentrum binnen- of buitengaat eerst zijn handen moet ontsmetten", zei Catry.

De snelheid waarmee bezoek verboden werd in woonzorgcentra was goed, maar de krachtdadigheid was uiteindelijk niet wat we ervan verwachtten.

"Ik raad aan om onderzoeksprojecten op te starten en hiervoor wetgevende initiatieven te nemen. Dit zal zeker invloed hebben op een tweede golf, en niet alleen werken tegen het coronavirus, maar ook tegen bijvoorbeeld griep."

Catry hield eveneens een pleidooi voor automatisering van datastromen, zodat alle data uit ziekenhuizen en woonzorgcentra meteen kan doorstromen naar Sciensano, zonder dat het zorgpersoneel er zich over hoeft te bekommeren.  De professor vindt ook dat er gekeken moet worden of de overheid de data van techgiganten als Google en Apple kan opeisen.

In zijn uiteenzetting kwam Catry voorts terug op de beslissing om vanaf midden maart geen bezoek meer toe te laten in de woonzorgcentra. "De snelheid waarmee dat gebeurde was goed, maar de krachtdadigheid was uiteindelijk niet wat we ervan verwachtten", zei hij.

In diezelfde context zei Catry dat het bij een tweede golf moet overwogen worden om mantelzorgers toe te laten om het zorgpersoneel bij te staan. Uit een grafiek die Catry toonde bleek dat het aantal besmettingen bij het personeel piekte voor het aantal besmettingen bij bewoners, wat erop wijst dat besmettingen op die manier binnen kwamen.

Contactopsporing

Terwijl Catry nog de verdediging opnam voor het systeem van contactopsporing - volgens Catry werkt dat beter dan in de media wordt afgespiegeld - zei professor Pierre Van Damme ronduit dat het systeem op dit moment niet werkt.

Volgens de professor holt het systeem de realiteit hopeloos achterna en kan het  op geen enkel moment zeggen waar en hoe het coronavirus zich verspreidt.  

Tijd voor een nieuw systeem is er niet, zei hij. Maar wachten tot eind augustus, wanneer het systeem naar verluidt op punt zou staan, is evenmin een optie. "Ik vrees dat we dan in tweede golf zitten met exponentiële gevolgen", zei Van Damme hierover. In afwachting van meer efficiëntie moet er dus een systeem komen dat wel onmiddellijk resultaat geeft, klonk het. 

“Wij verliezen op dit moment gigantisch veel tijd op de infectie. Dat virus is zich ongelooflijk snel en efficient aan het verspreiden. Het doet net het omgekeerde van wat wij zouden moeten doen”, klonk het kritisch.

Hij illustreerde dat met de meest recente cijfers van de contactopsporing in Vlaanderen. Slechts 57 procent van personen die positief testen op het coronavirus zouden succesvol bereikt worden. Van die groep zou slechts 67 procent contacten doorgeven.

In bepaalde eventsectoren zal er 1 à 1,5 jaar geen werk zijn.

Maar het stokpaardje van Van Damme was de gebrekkige communicatie naar de bevolking. Zo vindt Van Damme dat de overheid duidelijk moet zijn naar bepaalde sectoren, zoals de evenementensector. “In bepaalde eventsectoren zal er 1 à 1,5 jaar geen werk zijn”, zei de prof onomwonden.

De professor hield - nogmaals - een pleidooi voor “eenheid van commando” en hulp van communicatieprofessionals. Hij ziet namelijk dat jongeren en verschillende culturele gemeenschappen niet goed bereikt worden. “Daarin lukken we op dit moment niet”, zei de professor, zonder daarbij een oordeel te willen vellen over de beoogde groepen.

Bekijk hier de bijdrage over de coronacommissie uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De integrale ochtendzitting van de Vlaamse coronacommissie kan u hier bekijken:

Meest gelezen