Vlaamse ombudsman actief in 5 Limburgse gemeenten: “Limburgers zijn geen klagers”

Sinds een jaar is de Vlaamse ombudsman Bart Weekers actief in 5 Limburgse gemeenten. Het gaat om Pelt, Oudsbergen, As, Sint-Truiden en sinds kort ook Bilzen. Volgens de de ombudsman zijn Limburgers geen klagers.

Bart Weekers is al een jaar actief in de provincie. “Ik heb veel burgerzin gezien tijdens de coronacrisis want toen hebben de mensen zich netjes aan de regels gehouden”, zegt de ombudsman. “Limburgers zijn geen klagers.”

De tijd dat een burgemeester klachten op een bierviltje schreef, is voorbij

De Limburgse gemeenten die een beroep doen op de Vlaamse ombudsdienst, willen de behandeling van klachten professioneler maken. Ombudsman Bart Weekers: “De tijd dat een burgemeester of een schepen op maandagochtend met een bierviltje vol klachten op het gemeentehuis aankomt en zo zijn diensten aanstuurde, ligt achter ons. Men wil een professioneel systeem om reacties van burgers te kunnen verwerken.” 

Raad

Maar de ombudsman behandelt niet alleen klachten. Hij geeft de steden en gemeenten ook raad: “Bijvoorbeeld in Sint-Truiden is er in het begin van de coronacrisis een contactcentrum geopend. Dat helpt om alle informatie die binnenkomt op 1 plaats te verzamelen en van daaruit te verspreiden binnen de organisatie.”

Ook over geluidsoverlast geeft hij tips aan gemeenten. “Nog in Sint-Truiden was er een bedrijf dat we aan de hand van geluidsmetingen hebben kunnen aanmanen om in te grijpen”, vertelt de ombudsman. “Dan helpt het als je ervaring hebt.”

Meest gelezen