Zizi Jeanmaire en Alain Delon
AFP or licensors

"You dance like Zizi Jeanmaire": Parijse sterballerina overleden op haar 96e

Ballerina Zizi Jeanmaire - ellenlange benen en korte zwarte haren - is op 96-jarige leeftijd overleden. Ze danste "Carmen" in de Parijse Opera, speelde in enkele Hollywoodmusicals en was een ster in de Parijse showwereld. Ze trad soms op met Serge Gainsbourg en haar naam valt ook in het bekende liedje "Where do you go to, my lovely" van Peter Sarstedt.

Renée – Zizi - Jeanmaire is amper negen jaar als ze in bij het ballet van de Parijse Opera haar latere echtgenoot leert kennen, Roland Petit, zelf danser en choreograaf. Met hem maakt ze meer dan 60 shows. Haar doorbraak komt er met het ballet "Carmen" in 1949. Ze danst dat duet met Petit, maar later ook met Michail Barysjnikov.

Voor het BRT-programma Première-Magazine interviewt Paul Louyet Roland Petit en Zizi Jeanmaire in 1960 (maar Jeanmaire krijgt niet de kans om veel te zeggen):

Videospeler inladen...

De Amerikaanse filmproducer Howard Hughes neemt Zizi mee naar Hollywood waar ze in de musical "Hans Christian Andersen" speelt naast Danny Kaye. In Amerika heet Zizi gewoon "Jeanmaire". In ’56 zingt en danst ze met Bing Crosby in "Anything goes".

Zizi Jeanmaire heeft in de jaren zestig een hitje met "Mon truc en plumes", gekleed in veren en een korte jurk van haar lievelingsontwerper Yves Saint-Laurent. Af en toe staat ze op het podium met Serge Gainsbourg, die voor haar het liedje "Elisa" schrijft.  Hier zingt Gainsbourg "La Javanaise", terwijl Jeanmaire toekijkt.

In 1969 duikt Zizi Jeanmaire op in een liedje van Peter Sarstedt over een Parijs’ snobistisch meisje: "Where do you go to my lovely?"  

You talk like Marlene Dietrich
And you dance like Zizi Jeanmaire
Your clothes are all made by Balmain

Ook Steve Harley en Cockney Rebel zingen over Zizi Jeanmaire. 

Zizi Jeanmaire blijft nog lange tijd actief; ze schrijft haar autobiografie en is nu overleden in Zwitserland, 96 jaar jong.

Herbekijk hieronder ook de journaalreportage over de carrière van Zizi Jeanmaire:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen