Ziekenhuizen blijven genezen coronapatiënten opvolgen: "Want impact op hun leven is groot"

Heel wat ziekenhuizen zijn bezig met nazorg voor de vele coronapatiënten die er de afgelopen maanden werden opgenomen.  De meesten moeten terug voor een medische check-up. Maar er is ook aandacht voor psychosociale problemen, ook bij de familie van patiënten.

"Het is een nieuwe ziekte en daardoor waren er veel onzekerheden over de behandeling", vertelt psychologe Jessie Schoofs van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. "En ook het herstel gaat traag.  En dan is er de angst voor wat nog komen gaat."  

Blijvende schade

"Sommige patiënten hebben een verminderde longfunctie overgehouden aan Covid-19", zegt revalidatie-arts Liesbeth Van Mol van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. "Ze zijn bang voor de toekomst, zeker als ze lang op intensieve hebben gelegen. Die patiënten zijn ook bang dat ze nog eens besmet zullen worden. "

Voorzorgsmaatregelen

Tijdens de coronacrisis werden er ook in de ziekenhuizen ongeziene voorzorgsmaatregelen genomen. Bezoek was niet toegelaten, voor de familieleden van patiënten die beademd moesten worden was dat erg zwaar. "De patiënten zelf hebben soms maar flarden van die film meegekregen" gaat Jessie Schoof verder. "Terwijl de familie dat op het moment van de opname toch heel bewust heeft meegemaakt. Dat doet wat met mensen. Dat verhaal proberen we nu toch wat samen te brengen."

Meest gelezen