Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg heeft opnieuw kanker, maar blijft in functie

Ruth Bader Ginsburg, een van de meest bekende leden van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten, heeft opnieuw kanker. De 87-jarige opperrechter denkt evenwel niet aan aftreden. Dat zou de machtsbalans in het hoogste gerechtshof in de VS verder kunnen doen kantelen.

Bader Ginsburg heeft zelf het nieuws bekendgemaakt. Een eerdere behandeling met immunotherapie is mislukt en sinds februari wordt ze door de artsen behandeld met chemotherapie. Volgens haar blijkt dat wel te werken en daarom is ze hoopvol.

Ik heb altijd gezegd dat ik opperrechter blijf zolang ik het werk aankan. Ik blijf ook nu in staat om dat te doen.

Opperrechter Ruth Bader Ginsburg.

Eerder deze week werd Bader Ginsburg uit het ziekenhuis ontslagen na een behandeling van een infectie en daarvoor was er een probleem met de galblaas. 

Bader Ginsburg is 87. Ze werd in 1993 voorgedragen door toenmalig Democratisch president Bill Clinton en is de opperrechter met de langste staat van dienst. Ze behoort tot de vier progressieve opperrechters in het negen leden tellende hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten. 

De derde pilaar van de macht in de VS

Het Hooggerechtshof is naast de president en het Congres de derde belangrijkste instelling van de federale macht in de Verenigde Staten. Het bestaat uit een college van negen opperrechters, waarvan er een als "Chief Justice" de voorzitter is. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het hof controleert de naleving van de grondwet van de VS uit 1788 en kan eventueel beslissingen van de president of het Congres ongeldig verklaren. Het hof heeft dus een erg belangrijke invloed.

Opperrechters worden voorgedragen door de president, maar moeten goedgekeurd worden door de Senaat. Daarna blijven ze in functie tot ze overlijden, aftreden of afgezet worden. President Donald Trump heeft in zijn ambtsperiode al twee rechters kunnen benoemen (Neil Gorsuch en de erg omstreden Brett Kavanaugh). Door die benoemingen kan een president dus zijn visie uitdragen tot lang nadat hij het Witte Huis verlaten heeft. 

Op dit ogenblik zijn de conservatieve opperrechters nipt in de meerheid, al stemt Chief Justice John Roberts soms wel eens mee met de progressieven. Een  aftreden of overlijden van Bader Ginsburg zou Trump de kans geven om zijn conservatieve stempel voor lange tijd op het Hooggerechtshof te drukken. 

Meest gelezen