STG / Reporters

Antwerpse huisartsen en vrijwilligers starten met lokale contactopsporing

In het Antwerpse district Borgerhout en de wijk 2060 gaan huisartsen en vrijwilligers met een medische achtergrond volgende week onder Vlaamse supervisie van start met lokale contactopsporing bij patiënten die positief testen op het coronavirus. Dat zegt provinciegouverneur Cathy Berx. Het idee lag al op tafel bij de provinciale crisiscel en de snelle stijging van de besmettingscijfers brengt de initiatiefnemers ertoe om op zo kort mogelijke termijn iets op poten te zetten.

Zolang gedetailleerde info op wijkniveau uitblijft vanwege de bevoegde hogere overheidsinstanties, wil Berx een lokaal initiatief aan contactonderzoek laten doen. "Het is de bedoeling dat huisartsen van personen die positief testen op het virus met hen een gesprek aangaan over zaken als hun contacten en hun werk", zegt de gouverneur. "Pas als dat om welke reden dan ook niet lukt, wordt er doorgeschakeld naar case managers die een uitvoerig gesprek proberen aan te gaan om onder meer de bron van besmetting te achterhalen."

Het lokale contactonderzoek zou niet alleen fijnmazigere resultaten opleveren, het kan volgens Berx ook sneller gaan omdat er minder procedures moeten worden gevolgd. De vrijwilligers die het werk zullen uitvoeren, zouden ervaren mensen met een medische achtergrond zijn. "Heel wat mensen met zo'n profiel en expertise hebben zich al aangemeld", stelt Berx.

Ook de huisartsen die betrokken zijn bij het provinciaal overleg zouden al akkoord zijn gegaan, Berx verwacht dat de andere praktijken snel zullen volgen eens het systeem op gang komt. Het heropenen van de triageposten in Antwerpen doorkruist de plannen overigens niet, aangezien huisartsen nog steeds ingelicht worden over positieve testen van hun patiënten.

Het proefproject gaat volgende week van start in twee buurten in de stad Antwerpen, maar de gouverneur houdt de deur open voor soortgelijke projecten elders in de provincie.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Huisartsenvereniging is geen fan

Maar de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica is niet bepaald grote fan van het project. "Ik vind dit geen taak voor de huisarts zelf", zegt ondervoorzitter Greet Van Kersschaever. "Ik versta de bezorgdheid van de huisartsen om daarmee te beginnen, maar het is niet onze taak. Wij zijn een vertrouwenspersoon, wij kunnen linken leggen, maar wij moeten niet de contacttracing doen."

Van Kersschaever is wel voorstander van het principe van "case managers". "Voor clusterbesmettingen moet je iemand hebben die de situatie van een patiënt kent en die alle linken legt. Zo kan je zo'n cluster veel gemakkelijker indijken."

Bekijk hier Greet Van Kersschaever in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal" over lokale contactopsporing:

Videospeler inladen...

Meest gelezen