Foto: Nicolas Raymond.

De gotische kathedraal van Nantes: een bewogen geschiedenis tussen Bretagne en Frankrijk

Voor het tweede jaar op rij brandt het in een gotische kathedraal in Frankrijk. Na de Notre-Dame in Parijs woedt het vuur deze keer in de kathedraal Saint-Pierre et Saint-Paul in de West-Franse stad Nantes. Toch is het niet de eerste keer dat die kathedraal in de vlammen opgaat om als een feniks te verrijzen.

Frankrijk -en dan vooral het noorden met Picardië- is het geboorteland van de gotische kathedralen die in de late Middeleeuwen naar de hemel reikten. De grootste is die van Amiens, maar ook die van Beauvais, Reims, Saint-Denis, Chartres, Laon, Orleans, Straatsburg in de Elzas en Rouen in Normandië zijn erg beroemd, naast de Notre-Dame in Parijs die vorig jaar door brand deels verwoest werd. 

U merkt dat de meeste kathedralen hierboven  in Noord-Frankrijk staan, van waar de gotische stijl uitwaaierde naar de Nederlanden en Duitsland, maar in het geval van Nantes dus ook naar het zuidwesten, in de Loirevallei en Bretagne. Ook daar rezen indrukwekkende gebedshuizen in de hoogte, gekenmerkt door de typische spitsbogen van de gotiek, erg hoge gewelven en dito glasramen die het licht naar binnen lieten.

De kathedraal van Petrus en Paulus in Nantes, aan de benedenloop van de Loire, is al de vierde opeenvolgende op die plaats.

Daar waar eerder een Gallo-Romeinse tempel gewijd aan de god met de twee gezichten Janus stond, verrees in de 4e eeuw een kerk. 

Hoger dan de Notre-Dame van Paris

De bouw van de huidige kathedraal begon in 1434, maar het duurde tot de 19e eeuw vooraleer het monument voltooid werd, geen uitzondering in de kathedralenbouw. De kathedraal moest de opkomst van Nantes, havenstad aan de Loire vlak bij de Atlantische Oceaan, onderstrepen.

(Lees verder onder de foto)

Het interieur van de kathedraal in Nantes. Foto: Guillaume Piolle.

Het moest dus indrukwekkend zijn. Zo is het schip van de kathedraal in Nantes 37,5 meter hoog en dat is meer dan de oudere Notre-Dame in Parijs. Op die manier werd de Parijzenaars de loef afgestoken.

Het pronkstuk van de kathedraal is de met engelen versierde graftombe die Anne de Bretagne, laatste hertogin van het onafhankelijke Bretagne, hier in 1507 liet optrekken voor haar ouders François II en Marguerite de Foix.

Nantes was toen de hoofdstad van Bretagne dat door het huwelijk van Anne met de Franse koningen Karel VIII en Louis XII deel ging uitmaken van Frankrijk, al bleef het tot de Franse Revolutie een autonoom hertogdom met een eigen parlement in Rennes. Nantes was toen al overgedragen aan Frankrijk.

(Lees verder onder de foto).

De tombe van de ouders van Anne de Bretagne met de engelen uit 1507. Foto: Eusebius.

Kathedraal verrijst als feniks uit de vlammen

Het was tijdens die Franse Revolutie (1789-1815) dat de kathedraal grote schade opliep. In 1944 volgde nog een geallieerd bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens renovatiewerken in 1972 brak er een eerste grote brand uit in de kathedraal van Nantes. Het duurde tot 1985 vooraleer de schade hersteld was en het gebouw opnieuw in dienst werd genomen als gebedshuis. Hoe groot de schade nu is, moet nog blijken. 

Wel is enkele jaren geleden een andere grote kerk in Nantes grotendeels verwoest door een brand. 

KAART: Een overzichtje van de belangrijkste gotische kathedralen in Frankrijk.

Meest gelezen