Videospeler inladen...

Brand in kathedraal van Nantes is onder controle, onderzoek gestart naar brandstichting

Vanochtend heeft een brand gewoed in de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus in Nantes, in het westen van Frankrijk. Op Twitter waren beelden te zien hoe vlammen en dikke rookwolken uit het raam boven de grote deuren ontsnapten. Het gerecht vermoedt brandstichting en is een onderzoek gestart. Er zouden niet minder dan drie brandhaarden in de kerk geweest zijn.

Het vuur in de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus in Nantes werd rond kwart voor acht vanochtend opgemerkt. Uit het grote raam boven de deuren waren vlammen te zien en ontsnapten grote rookwolken. De brandweer is massaal uitgerukt en kreeg het vuur vrij snel onder controle. Er wordt nu nog nageblust om een heropflakkering te vermijden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens de brandweer ontstond het vuur in de buurt van het eeuwenoude orgel. Er zouden overigens meerdere brandhaarden geweest zijn en daarom doen vermoedens van brandstichting de ronde.

Het gerecht is een onderzoek gestart en experten zijn overgekomen vanuit Parijs. Tot nu toe zijn er evenwel geen sporen van inbraak gevonden en er waren -anders dan bij de Notre-Dame in Parijs vorig jaar- geen werken aan de gang.

Het bekende orgel van de kathedraal dat dateert uit 1621 is volledig verwoest net als een groot glasraam uit de 16e eeuw er net achter. Beiden hadden de eerdere brand van 1972 doorstaan, maar zijn dus nu verloren. Het hoogzaal zou op instorten staan.

Over de kunstwerken in de kathedraal en een bekende graftombe uit de 16e eeuw is er nog niets bekend.

De brand is op dit ogenblik niet te vergelijken met die uit 1972

Johanna Rolland, burgemeester van Nantes

De structuur van de kathedraal zou echter niet in gevaar zijn. Volgens de burgemeester van Nantes is de schade in de kathedraal niet te vergelijken met die van de Notre-Dame in Parijs vorig jaar. Toen dreigde een groot deel van het gebouw zelfs in te storten.

Ook burgemeester Johanna Rolland is ter plaatse om de coördinatie van de bluswerken mee op te volgen, laat ze weten via Twitter.  Deze namiddag trokken ook de nieuwe Franse premier Jean Castex en de ministers van Binnenlandse Zaken en Cultuur, respectievelijk Gérald Darmanin en Roselyne Bachelot, naar Nantes.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er een brand woedt in de kathedraal van Nantes. In 1972 stak een dakwerker per ongeluk het hele dak in brand met een gasbrander. Pas in 1985 konden er weer erediensten plaatsvinden in het gebouw en pas in 2013 waren alle restauratiewerken daarvoor definitief achter de rug.

Burgemeester Rolland laat nu wel weten dat de huidige brand "op dit moment niet te vergelijken is met die in 1972". Ook het hoofd van de brandweer Laurent Ferlay stelt de Franse bevolking gerust: "Ik wil bevestigen dat we niet in een scenario zitten als dat van de Notre Dame van Parijs, dat van de brand in 1972 of dat van de basiliek Saint-Donatien in 2015. Na de brand van 1972 is het dak herbouwd met een betonstructuur. Daarom zitten we niet in een dergelijk scenario."

De kathedraal van Nantes vóór de brand.
AFP or licensors

En de oorzaak?

Over de precieze oorzaak van de brand is nog niets bekend. Wel oppert de procureur van Nantes Pierre Sennès dat "een criminele piste" wel degelijk onderzocht wordt, brandstichting dus. Dat omdat de brand op drie plaatsen tegelijk lijkt te zijn begonnen: ter hoogte van het grote orgel en ook links en rechts van het schip. "Dat is geen toeval", klinkt het.

Een opeising is er ook niet, evenmin als een vermoedens over de daders. 

Meest gelezen