Liveblog - Gevreesde drukte aan de kust blijft uit, aantal nieuwe besmettingen opnieuw fors hoger

Een nieuwe dag, een nieuwe stijging van het aantal besmettingen. Het gemiddelde ligt nu al op 127 nieuwe besmettingen per dag. Vanmorgen zaten de treinen richting kust vol, maar de grote drukte aan de kust bleef uit. Volg al het coronanieuws van vandaag in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Drukte aan de kust valt mee, reservatiesysteem aan strand werkt prima

Met het mooie weer van vandaag was gevreesd voor grote dukte aan de kust maar die is uitgebleven.  De digitale kustbarometer gaf vanmorgen even veel volk aan in De Panne, waar de wekelijkse markt werd gehouden. 

Na de middag werd het even druk op de zeedijk in Oostende, maar de wandelaars hadden er geen probleem mee. Ook het reservatiesysteem voor plaatsen op het strand van Oostende werkte probleemloos.

Aantal nieuwe besmettingen in ons land opnieuw fors hoger, "Dalende trend ziekenhuisopnames lijkt gestopt"

  • Ons land telt nu gemiddeld 127 nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat daggemiddelde slaat op de periode van 8 tot en met 14 juli en ligt 46 procent hoger dan in de vorige periode (1 juli tot 7 juli). Gisteren lag dat daggemiddelde nog op 115.
  • De stijging lijkt volgens Sciensano algemeen: ze is verspreid over alle provincies en over alle leeftijdsgroepen. Procentueel gezien is de stijging het grootst in Limburg. Daar is het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen meer dan verdubbeld.
  • Nog een zorgwekkend cijfer: in het begin van deze week lag het dagcijfer van het aantal coronabesmettingen rond de 200. Vorige week lag dat cijfer nog rond 120. In totaal zijn er nu al 63.499 bevestigde coronabesmettingen in België.
  • Gemiddeld zijn er nog 10 ziekenhuisopnames per dag. Dat is evenveel als gisteren. Volgens Sciensano lijkt "de dalende trend gestopt".
  • Het gemiddelde aantal overlijdens daalt wel nog. Gemiddeld noteert Sciensano 2 overlijdens per dag, 35 procent minder dan een week eerder. In totaal zijn nu 9.800 mensen in ons land overleden aan het coronavirus.

Wereldwijd bijna 600.000 sterfgevallen door het coronavirus

Wereldwijd zijn meer dan 14 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, met bijna 600.000 sterfgevallen als gevolg. Dit blijkt uit het gezaghebbende dashboard van de Johns Hopkins Universiteit. Bijna acht miljoen mensen - meer dan de helft van de geïnfecteerden - is intussen genezen.

Volgens het dashboard zijn in 188 landen en gebieden 14.126.035 mensen besmet geraakt, met als koploper de VS (3.676.942). Daarna komen Brazilië (2.046.328), India (1.038.716), Rusland (764.215) en Peru (345.537). België staat op de 33ste plaats met 63.499 infecties.

Wereldwijd kostte Covid-19 het leven aan 598.098 mensen, waarbij de VS met 139.748 opnieuw het zwaarst zijn getroffen. Brazilië staat met 77.851 overlijdens op de tweede plaats, gevolgd door Groot-Brittannië (46.358), Mexico (38.310) en Italië, waar 35.042 patiënten zijn overleden. België staat met 9.800 sterfgevallen op de twaalfde plaats.

Wereldwijd kwamen 7.931.486 mensen de zware longziekte te boven, met op kop Brazilië (1.428.733). Daarop volgen de VS (1.107.204), India (653.751 ), Rusland (545.909) en Chili met 299.449 genezingen. België is 51e met 17.289.

Antonio Guterres (VN): "Coronapandemie legt wereldwijde ongelijkheid bloot"

De coronapandemie heeft wereldwijd ongelijkheid blootgelegd en de wereld heeft een "wereldwijde nieuwe deal" nodig om daartegen actie te ondernemen. Dat heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gezegd in zijn Nelson Mandela-lezing. Hij omschrijft de pandemie als "een soort röntgenfoto, die breuken aan het licht brengt in het fragiele skelet van de samenlevingen die we hebben opgebouwd".

In zijn online lezing toonde Guterres zich onder meer kritisch tegenover "de leugen dat vrije markten gezondheidszorg voor iedereen kunnen verzorgen", "de fictie dat mantelzorg geen werk is" en "de misvatting dat we in een post-racistische wereld leven". Hij pleit voor "eerlijke globalisering", waarin ontwikkelingslanden meer worden gehoord.

De Nelson Mandela-lezing vindt jaarlijks plaats op de geboortedag van de Zuid-Afrikaanse oud-president en strijder tegen Apartheid, die in 2013 overleed.

(c) Copyright 2017, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Moeten versoepelingen worden teruggeschroefd? Marc Van Ranst blikt vooruit

Nu het aantal coronabesmettingen zorgwekkend toeneemt, zal ook het aantal ziekenhuisopnames stijgen. "Wanneer het ene oploopt, zal ook het andere omhoog gaan", vreest viroloog Van Ranst. "Ik ben heel ongerust."

Morgen komt het overlegcomité bijeen om te bekijken welke maatregelen kunnen/moeten worden genomen. Dreigen sommige versoepelingen te worden teruggedraaid? "Lokaal dingen terugdraaien als er ergens verhogingen zijn, dat is mogelijk", aldus Van Ranst. "Men gaat maatregelen proberen te nemen die de economie niet of niet heel erg gaan schaden."

Bekijk hieronder het gesprek met Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Marc Van Ranst: "Kijken naar aanvullingen als tracingsysteem niet werkt"

Viroloog Marc Van  Ranst juicht toe dat de provincie Antwerpen begint met een eigen contactopsporingsysteem. Het Vlaamse tracingsysteem blijft sputteren. "Als het niet van de grond komt, moet er worden gekeken naar aanvullingen", zegt Van Ranst in "Het Journaal". "De burgemeesters weten waar er problemen kunnen zijn in de gemeente. De geneesheren genieten het vertrouwen van de patiënt. Dat is belangrijk als je vragen wil stellen die soms diep graven."

Bestaat er geen gevaar voor nog meer versnippering van bevoegdheden? "Dat klopt, maar het gaat nu niet anders. We hebben een systeem dat imperfect is en waarvan men de hoop niet heeft dat alles binnen één of twee weken opgelost is."

Bekijk hieronder het gesprek met Marc Van Ranst:

Videospeler inladen...

Angst voor fouten: Britse regering stopt met bekendmaken aantal coronadoden

De Britse overheid stopt met het bekendmaken van het dagelijkse aantal coronadoden uit angst voor fouten. De regering gaf opdracht tot een controle van de manier om het aantal sterfgevallen te berekenen na kritiek van wetenschappers dat de gepubliceerde aantallen sterfgevallen overdreven hoog zouden zijn.

Onderzoekers van de statistieken stelden tekortkomingen vast. Zo wordt in Engeland iedereen als coronadode geteld die besmet was met het virus, of die nu stierf aan de infectie of hersteld was en stierf door een andere oorzaak.

Het Verenigd Koninkrijk geldt met ruim 45.000 coronadoden als het zwaarst getroffen Europese land.

Geen nieuwe "rode" of "oranje" zones

De adviezen voor wie terugkeert uit het buitenland blijven zaterdag ongewijzigd. Dezelfde zones in Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk blijven "rood", en ook aan de "oranje" gebieden is in vergelijking met gisteren niets veranderd.

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken past elke dag rond 16 uur de kleurcodes op zijn website aan.

Bekijk de kaart hieronder.

Plafond vrijwilligersvergoedingen opgetrokken

Het jaarlijkse plafond voor de vrijwilligersvergoeding voor wie tijdens de coronacrisis vrijwillig zijn of haar steentje bijdraagt wordt eenmalig opgetrokken van bijna 1.400 naar meer dan 2.500 euro. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD).

Momenteel mogen vrijwilligers jaarlijks maximum 1.388,40 euro aan vrijwilligersvergoeding krijgen. Maar een deel van de vrijwilligers die zich tijdens de coronacrisis hebben ingezet in bijvoorbeeld ziekenhuizen, triagecentra of woonzorgcentra, komt nu al aan dat jaarlijkse maximumbedrag.

Daarom wordt het plafond op getrokken tot 2.549,90 euro per jaar. "Wij gaan de vrijwilligers niet straffen, want hun bijdrage is enorm", aldus minister De Block. "Door het plafond op te trekken, verzekeren we de voortzetting en nemen we de onzekerheid bij de vrijwilligers weg.

President verplicht quarantaine voor coronaverdachten in Roemenië

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft een decreet ondertekend waardoor mensen die met het coronavirus besmet zijn, zich verplicht 48 uur lang moeten laten behandelen in een ziekenhuis. 

Eerder bleek dat 757 Roemenen die besmet raakten, tegen het advies van de artsen in, de ziekenhuizen verlaten hadden. Dat kon omdat het Grondwettelijk Hof de verplichte quarantaine in strijd met de grondwet achtte. 

Het virus zou zich overigens snel verspreiden in Roemenië. Er worden nu bijna 800 besmettingen per dag gemeld en in een aantal ziekenhuizen zouden er niet veel bedden over zijn in de intensieve afdelingen.

De Roemeense president Iohannis ondertekende het decreet tijdens de EU-top in Brussel.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen