Mogelijke cluster van besmettingen in Beringen: "Nog niet alle 11 patiënten ondervraagd"

In Beringen, in Limburg, is een mogelijke cluster van coronabesmettingen vastgesteld. Afgelopen donderdag al heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid burgemeester Thomas Vints (CD&V) daarvan op de hoogte gebracht. Het gaat om 11 besmettingen, maar volgens Vints waren gisteren nog niet alle patiënten ondervraagd.

"Ik ben afgelopen donderdag gecontacteerd door het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat mij signaleerde dat Sciensano een hoger aantal besmettingen had vastgesteld", zegt burgemeester Vints. "Ze hanteren daarvoor een aantal indicatoren, en daarvan waren er een tweetal overschreden."

Men heeft dus nog geen duidelijke bron kunnen identificeren

Burgemeester Thomas Vints (CD&V) van Beringen

Vints bevestigt dat het gaat om 11 besmettingen in zijn gemeente. Hij weet niet of er een verband is met de besmettingen in de Turkse gemeenschap in buurgemeenten Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. "Die tracing is het heikele punt. Die gegevens heb ik niet of wij hebben er geen weet van."

De aanpak van de besmettingen in Beringen illustreert de manke contactopsporing. "Buiten het feit dat men mij gesignaleerd heeft dat er een hoger aantal besmettingen is en dat men nu het onderzoek gaat voeren, weet ik nog niets meer", aldus Vints. "Ik begrijp dat men nog niet alle patiënten heeft kunnen ondervragen. Men heeft dus nog geen  duidelijke bron kunnen identificeren."  

Vints heeft in elk geval contact opgenomen met de provinciegouverneur van Limburg. "Voorlopig kunnen we niet meer doen dan iedereen aan te manen om de regels goed na te leven."

Meest gelezen