CLI

Contactopsporing hoog op agenda van Overlegcomité: lees hier wat we mogen verwachten

Sinds 10 uur vanmorgen zit het Overlegcomité samen in het Egmontpaleis in Brussel. Het belangrijkste punt op de agenda van premier Sophie Wilmès (MR) en de toppolitici zijn de problemen met contactopsporing van besmette coronapatiënten. Dat verneemt onze redactie uit verschillende politieke bronnen. Ook Erika Vlieghe (GEES) en Karine Moykens (Comité voor contactopsporing) schuiven mee aan tijdens het overleg. Moeten huisartsen bijspringen bij het contactonderzoek? En moeten er al maatregelen worden teruggeschroefd? Als de experten aangeven dat het urgent genoeg is, kunnen vandaag al belangrijke beslissingen vallen. 

Premier Sophie Wilmès MR), toppolitici en experts zijn om 10 uur samengekomen in het Egmontpaleis in Brussel. Het Overlegcomité komt er op aandringen van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vervroegd bijeen. De premier heeft nochtans vandaag lange onderhandelingen op de agenda staan met de Europese top over het coronaherstelfonds. 

Tijdens het overleg wordt besproken of de Veiligheidsraad van volgende week donderdag nog moet worden vervroegd. Na een stand van zaken over de stijgende besmettingscijfers, zal het vooral gaan over de contactopsporing, hoort onze redactie. 

Drastische maatregelen om bijvoorbeeld de horeca te sluiten zitten er zo goed als zeker niet aan te komen. Wat eerder op het spel staat zijn de versoepelingen die op 1 augustus zouden ingaan. Vanaf 1 augustus zouden op evenementen binnen 400 bezoekers en buiten 800 bezoekers toegelaten zijn. Belangrijk, bijvoorbeeld voor de voetbalcompetitie. In feestzalen zou dan weer meer dan 50 man worden toegelaten.

De vorige Veiligheidsraad op woensdag heeft die versoepelingen al even "on hold" gezet. Het ziet er niet naar uit dat die versoepelingen nu snel zullen worden doorgevoerd. 

Wat kan een Overlegcomité beslissen en wat is het verschil met een échte Veiligheidsraad? 

Het Overlegcomité komt samen in XL-format. Premier Sophie Wilmès zit er rond de tafel met de drie vicepremiers, de regionale minister-presidenten, en ministers De Block, De Crem en Goffin. Maar ook Erika Vlieghe van de expertengroep GEES schuift aan, en coördinator van de contactopsporing Karine Moykens. 

In principe heeft het Overlegcomité een voorbereidende functie voor de Veiligheidsraad die voorlopig volgende week donderdag op de agenda staat. De uiteindelijke beslissing over het plan voor een tweede golf, en de rol van de verschillende besturen daarin, wordt bijvoorbeeld pas later verwacht. 

Maar als experten aangeven dat het urgent is, kunnen ook vandaag al belangrijke beslissingen worden genomen, zelfs over het terugschroeven van versoepelingen. Ook eerder besliste het Overlegcomité bijvoorbeeld dat mondmaskers verplicht worden in winkels, riep het de befaamde “kleurencodes” voor reisbestemmingen in het leven, en in april besliste de vergadering dat het leger bijstand kon verlenen in woonzorgcentra. 

Op het spoor

Het is de bedoeling om de contactopsporing eindelijk op de rails te krijgen. De belangrijkste vraag is of er ook huisartsen zullen worden ingeschakeld, zoals vaccinoloog Pierre Van Damme gisteren suggereerde in het Vlaams Parlement. 

In Antwerpen wordt er al zo’n proefproject met huisartsen uitgewerkt. Gouverneur Cathy Berx hoopt daarmee volgende week te starten in twee buurten. Maar huisartsenvereniging Domus Medica vindt dat huisartsen die taak niet volledig moeten overnemen. “Wij kunnen linken leggen, maar wij moeten niet de contact tracing doen”, zegt ondervoorzitter Greet Van Kersschaever. 

De topvrouw die de “testing and tracing” tussen de verschillende regio’s moet coördineren, Karine Moykens, zei eergisteren ook in “Terzake” dat ze enkel een aanvullende rol ziet voor huisartsen. Een verhaal van “en en” en niet “of of”, klonk het daar.

Ze legde er haar agenda uit om de contactopsporing te verbeteren. Volgende week dinsdag wordt er tussen de verschillende regio’s beslist of de contactspeurders ook mogen vragen waar mensen waren, en niet enkel met wie ze contact hadden.

Tegen woensdag moeten besmette personen zélf kunnen bellen naar de contactspeurders. En tegen 27 juli wil Moykens dat er niet één keer, maar drie of vier keer per dag gegevens van besmette personen worden doorgestuurd naar de contactspeurders. Daarnaast wil Moykens een systeem invoeren van "case managers" die bijvoorbeeld na een theatervoorstelling besmettingen kunnen onderzoeken tussen mensen die elkaar niet kennen.

Bekijk hier hoe Moykens de contactopsporing wil verbeteren: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen