Xinhua

Overstromingen in China naar een hoogtepunt: 2,2 miljoen mensen zijn op de vlucht

In China is het waterpeil achter de enorme Drieklovendam tot een recordpeil gestegen. Het centrum van China wordt al wekenlang geteisterd door hevige regens en overstromingen en het einde is nog niet in zicht.

Op een aantal plaatsen zou het gaan om de zwaarste regenval sinds 1961. De overstromingen zijn de zwaarste sinds 1998. Toen vielen er 3.000 doden bij watersnood in China.

Dit keer houden de officiële statistieken het op 141 doden, maar er zijn nog tal van vermisten en de regenval blijft aanhouden. In totaal zijn er 28.000 woningen vernield en zijn er meer dan 2,2 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het water. Grote hoeveelheden landbouwgrond zijn onder water gelopen en de oogsten zijn vernield. (Lees verder onder de foto). 

Xinhua

De voorbije 24 uur zijn er in China zeker 14 doden gevallen. Elf daarvan zijn omgekomen in de regio rond de grootstad Chongqing aan de bovenloop van de Jangtse-rivier. Drie anderen vielen in de provincie Hubei, die eerder al zwaar getroffen was door de coronacrisis.

Na coronacrisis slaat het water toe in China

Overstromingen komen wel vaker voor in China, vooral dan het stroomgebied van de Jangtse, de grootste rivier van het land die China doorsnijdt van west naar oost. Meer dan 400 zijrivieren zijn er buiten hun oevers getreden. (Lees verder onder de foto).

Xinhua

Het water achter de enorme Drieklovendam staat op een recordhoogte, 15 meter boven het normale peil. Om de druk op de dam te verlichten, zijn een aantal poorten opengezet, maar dat leidt natuurlijk tot problemen stroomafwaarts. Dat gebied in de Jangtse-vallei omvat het industriële hart van China met onder meer de provincie Hubei en de stad Wuhan.

Verder richting kust is de dam van het Poyang-meer, het grootste zoetwatermeer van China, doorgebroken over een breedte van meer dan 180 meter. 

Bekijk hier beelden van een dambreuk in het Poyang-meer en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De overstromingen treffen met Hubei en Wuhan hetzelfde gebied dat eerder al zware klappen kreeg door het coronavirus. De regering in Peking heeft gereageerd met het massaal pompen van geld in de economie, maar nu dreigt een nieuwe crisis. Omdat de overstromingen veel landbouwland onder water zetten en oogsten vernielen, zou de voedselbevoorrading in het gedrang kunnen komen. 

Bekijk hier beelden van de overstromingen en van de evacuatie van bewoners in de provincie Hubei:

Videospeler inladen...

Meest gelezen