© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Ziekenhuizen bereiden zich voor op tweede golf: "Stijging opnames iets te groot om gerust te gaan slapen"

Het aantal coronabesmettingen in ons land stijgt al enkele dagen op rij fors en nu begint ook het aantal ziekenhuisopnames licht te stijgen. De noodplannen van de ziekenhuizen liggen evenwel klaar. "Patiënten hoeven zich dus geen zorgen te maken", klinkt het. Al is er wel grote bezorgdheid over de druk op het ziekenhuispersoneel. 

"Hier en daar in de ziekenhuizen zie je wat opnames. Ook het aantal mensen dat zich op de spoedgevallen aanbiedt, neemt hier en daar toe. Het is te weinig om ons heel ongerust te maken, maar iets te veel om gerust te gaan slapen", zegt dokter Philippe Jorens, diensthoofd intensieve zorg van het universitair ziekenhuis Antwerpen.

De ziekenhuizen zeggen dat ze voorbereid zijn op de komst van de tweede golf. "We zijn door de overheid al gevraagd geweest om de eerste stappen in de noodplannen in orde te brengen", aldus dokter Jorens. "Men heeft ons gevraagd om ons qua beddenaantal en bestaffing voor te bereiden. En dat doen we mentaal en fysiek. We weten perfect waar we coronapatiënten zullen kunnen opnemen."

Ook dokter Geert Meyfroidt van het UZ Leuven zegt dat patiënten zich geen zorgen hoeven te maken over de capaciteit in de ziekenhuizen. "De plannen liggen klaar en ze zijn volgens mij ook beter dan tijdens de eerste golf."

Tweede golf

Dokter Meyfroidt en dokter Jorens maken zich wel allebei zorgen over de druk op het ziekenhuispersoneel bij deze relatief vroege tweede golf die nu al in de zomer lijkt  te beginnen.

"Een deel van ons personeel neemt wat vakantie, ze zijn daar aan toe na de voorbije maanden. Dat gaat een extra druk zetten op het systeem. We hopen ook dat er niet te veel van het personeel moet terugkomen uit een regio waar er achteraf quarantaine wordt ingesteld", aldus Jorens.

De hoop is dan ook dat de tweede golf nog de kop kan worden ingedrukt. "We zouden graag hebben dat die tweede golf er niet komt. Als ze toch komt, hopen we dat die een beetje over de vakantie heen getild wordt. Maar dat hebben de mensen zelf in handen, hoe ze zich gedragen."

Meest gelezen