Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Artsen Zonder Grenzen trekt opnieuw aan alarmbel: "600 mensen voor 1 douche in opvangkamp Moria op Lesbos"

Griekenland heeft beslist om de asielzoekers in het opvangkamp Moria op Lesbos langer aan strenge quarantainemaatregelen te houden. Er is nog geen corona uitgebroken. Maar volgens hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen zitten de mensen daar zodanig opeengepakt dat de sanitaire en psychische situatie onhoudbaar is.  

Het vluchtelingenkamp Moria was bedoeld voor 3.000 asielzoekers. Vandaag zitten er 15.000 vast. "We kaarten die overbevolking al vijf jaar aan", zegt corona-coördinator Caroline Willemen van Artsen Zonder Grenzen, "maar nu maakt de coronacrisis het onhoudbaar. Ze zegt in De Ochtend op radio 1 dat er 1 toilet is voor 200 mensen en 1 douche voor 600 mensen.  Daardoor zijn volgens haar de beperkende maatregelen die de Griekse regering nu verlengt, geen toegevoegde waarde. De levensomstandigheden zijn zo slecht dat de preventieve gezondheidsmaatregelen zoals handen wassen niet helpen. (lees voort onder foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Hoogspanning

De voorbije maanden waren de maatregelen al streng. Per uur mochten er 100 mensen even naar buiten, naar het strand bijvoorbeeld. "Dat is veel minder dan voorheen en een enorme tegenstelling tot de Griekse maatregel om de toeristen wel weer volop toe te laten op de stranden. Dit is eigenlijk discriminatie."

Artsen Zonder Grenzen maakt zich grote zorgen om het mentale welzijn van de mensen. "We hebben in België de gevolgen van de lockdown gezien, maar die zijn niet te vergelijken met wat zich in Moria afspeelt", zegt Caroline Willemn. Volgens haar heeft de quarantaine in het overbevolkte kamp de mensen onder hoogspanning gezet. "Er is meer geweld omdat iedereen zo onder stress staat en tegelijk is door de coronacrisis de toegang tot mentaal welzijn teruggeschroefd." 

"Haal risicopatiënten weg"

Artsen Zonder Grenzen begrijpt dat de Griekse regering beducht is voor een uitbraak van het virus in het kamp. "Dat zou een ramp zijn", zegt Caroline Willemn, "omdat er geen hygiënische preventie mogelijk is". Maar zijn er dan alternatieven? 

De eerste prioriteit is volgens haar dat mensen boven de 65 of met chronische ziekten snel moeten worden weggehaald uit het kamp naar plaatsen die veiliger zijn en betere hygiënische begeleiding krijgen. "Dat is al gebeurd maar absoluut onvoldoende. Er zitten nog 1.000 van die kwetsbare mensen en die willen we geëvacueerd zien", zegt Caroline Willemen nog.  

Meest gelezen