Formatieopdracht van "drie koningen" on hold, coalitie tussen PS en N-VA dan toch mogelijk? "Niet veel opties over"

CD&V, Open VLD en MR zetten hun formatieopdracht on hold en PS en N-VA gaan bekijken of er toch een toenadering mogelijk is. Het was alweer een bewogen formatieweekend dus, maar wat betekent dat eigenlijk? Is een coalitie tussen PS en N-VA dan toch mogelijk? "Er zijn niet zoveel alternatieven", analyseert Wetstraatwatcher Johny Vansevenant in "De ochtend".

De formatieopdracht van de "drie koningen" (Egbert Lachaert van Open VLD, Joachim Coens van CD&V en Georges-Louis Bouchez van MR) staat on hold en PS en N-VA praten opnieuw. Dat is kort samengevat wat er dit weekend gebeurde op het vlak van de federale regeringsvorming.

"Toen wij vijf weken geleden aan onze opdracht begonnen, was het niet mogelijk om een meerderheidsregering te vormen", legt Egbert Lachaert uit aan VRT NWS. "Nu zijn er al een aantal mogelijkheden; de Arizona-optie heeft blijkbaar mogelijk gemaakt dat PS en N-VA zouden praten."

Die gesprekken tussen N-VA en PS, de grootste partijen aan beide zijden van de taalgrens, zijn naar verluidt al enkele dagen bezig.

Wij blijven natuurlijk van nabij de zaak opvolgen

CD&V-voorzitter Joachim Coens

"Ik denk dat het belangrijk is om te weten wat daar juist uit voortkomt", vult CD&V-voorzitter Joachim Coens aan. "Wij blijven natuurlijk van nabij de zaak opvolgen."

Hoeveel tijd krijgen N-VA en PS van de "drie koningen"? "Een zo kort mogelijke tijd", zegt Coens. Voor Egbert Lachaert blijft het belangrijk om tegen september een volwaardige federale regering te hebben. "We zouden toch graag over enkele weken weten of het lukt of niet."

Arizona is sowieso een basis die niemand heeft afgeschoten

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Is de Arizona-piste van CD&V, Open VLD, MR, N-VA, SP.A en CDH nu van de baan? "Arizona is sowieso een basis die niemand heeft afgeschoten", zegt Lachaert. "We houden die piste in principe aan."

Coens en Lachaert wachten af wat N-VA en PS  kunnen  bereiken. "Het is al verschillende keren geprobeerd en we willen daar nu toch wel duidelijkheid over."

In een persmededeling vanavond laten Coens, Lachaert en MR-voorzitter Bouchez weten dat ze N-VA en PS vragen om de resultaten van hun gesprekken over te leggen aan de "drie partijvoorzitters die zichzelf belast hebben met de vorming van een federale regering." 

Een woordje uitleg van onze reporter Michaël Van Droogenbroeck in de Wetstraat:

Videospeler inladen...

Wat moeten we daar nu allemaal van denken?

Wat betekent die toenadering tussen PS en N-VA nu? Is er dan toch een coalitie mogelijk tussen de twee? Politiek journalist Johny Vansevenant wikt en weegt en ziet dat "er niet veel opties overblijven". 

"Er zijn niet zo gek veel andere coalities mogelijk dan PS en N-VA", analyseert hij in "De ochtend". En dat lijkt ook N-VA-voorzitter Bart De Wever te beseffen: "Wat opvalt, is dat hij heel voorzichtig is. Hij wil het niet laten mislukken. Hij heeft niet geprovoceerd richting PS."

Er zijn niet zo gek veel andere coalities mogelijk dan PS en N-VA

Johny Vansevenant - Wetstraatwatcher

Zelf ziet Vansevenant ook wel een aantal mogelijkheden tot slagen, vooral omdat er "heel weinig alternatieven zijn". "Maar PS-voorzitter Magnette heeft ook al laten verstaan dat er een staatshervorming moet komen, omdat het abominabel is wat we meegemaakt hebben tijdens de crisis, iets wat Bart De Wever alleen maar beaamd heeft. Een bron zei me ook dat het tijd is voor Magnette om te tonen dat hij kloten aan zijn lijf heeft. Nog een tikkende tijdbom is dat er vanaf 2025 geld afgepakt zal worden van de Franstalige gemeenschap als de economie minder goed draait. Ook dat speelt allemaal mee. En natuurlijk, iedereen is bang van nieuwe verkiezingen. Want wat zal er dan gebeuren? Vlaams Belang zal in Vlaanderen enorm scoren, de dreiging bestaat dat hetzelfde gebeurt met PTB aan Franstalige kant. En als de twee grootste partijen dan een coalitie moeten vormen... Bart De Wever zei ook al dat de kans dat Vlaams Belang en PVDA een coalitie vormen heel klein is."

En dus, herhaalt Vansevenant: "Er zijn niet veel opties over." De "drie koningen" (Joachim Coens van CD&V, Egbert Lachaert van Open VLD en Georges-Louis Bouchez van MR) wachten nu geduldig af: "Ze willen eerst kijken of het lukt tussen PS en N-VA, anders vallen ze terug op hun scenario. De drie zijn ook wel trots dat de PS door hun scenario van een "Arizona-coalitie" teruggekeerd is." De PS dreigde immers uit de boot te vallen, en nog eens zoveel jaar op de oppositiebanken te belanden. 

Meest gelezen