Omran Sharaf die de missie naar Mars leidt, aan de telefoon, kort voor de lancering
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Eerste Arabische Marsmissie gelanceerd

Vanop de Japanse ruimtehaven Tanegashima is net voor middernacht de eerste Arabische sonde naar Mars gelanceerd. Dat was op het internet te volgen.

Al-Amal (Hoop) werd om 06.58 uur lokale tijd (23.58 uur zondagavond Belgische tijd) gelanceerd met een H2A202-draagraket die deel uitmaakt van de H-IIA draagraketfamilie. Ze is ontwikkeld en gebouwd door Mitsubishi Heavy Industries.

Het is de bedoeling dat al-Amal in februari in een baan rond Mars komt, als eerste Arabische missie naar een andere planeet.

De sonde moet ongeveer twee jaar lang de atmosfeer van Mars in kaart brengen. De verkenner moet onder andere helpen duidelijk te maken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Het vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde.

Maar de missie is vooral bedoeld om de Emiraten op de kaart te zetten. Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer olie opraakt. De VAE hebben sinds 2014 een eigen ruimtevaartorganisatie en vorig jaar ging voor het eerst een man uit het land naar de ruimte. Astronaut Hazza al-Mansoeri verbleef ongeveer een week in het Internationaal Ruimtestation ISS.

Bekijk hier beelden van de lancering:

Videospeler inladen...

Meest gelezen