Radio 2

Eerste feministische jeugdhuis opent in Gent: "Jongens zijn ook welkom maar het mogen geen macho's zijn"

In Gent is het nieuwe feministische jeugdhuis "Girls go Boom" geopend. Het is een plek voor meisjes en jonge vrouwen die elders niet altijd zichzelf kunnen zijn.  Het jeugdhuis organiseerde al langer activiteiten en nu is er ook de erkenning van de stad. Er is een muziekruimte en er worden workshops georganiseerd. 

Het idee achter ‘Girls go Boom’ ontstond  een aantal jaar geleden. “We bleven bij elk muziekoptreden achter met een persoonlijke frustratie”, doet Lindsi Dendauw haar verhaal. “Zeker in de punkscene moet je mannelijk en wit zijn, vrouwelijke bands horen er niet thuis. Daarom zijn we begonnen met feministische concerten te organiseren, waarop enkel vrouwelijke bands welkom zijn.” Dendauw en haar vriendinnen droomden van meer en hebben daarom in de Meubelfabriek in de Gentse wijk Brugse Poort een eigen jeugdhuis opgericht.

Meer durf

“We wilden een veilige plaats creëren waar meisjes perfect zichzelf kunnen zijn. Ze moeten meer durven. Als een jongen gitaar wil spelen en lawaai wil maken, dan is dat geen probleem. Maar voor meisjes is dat minder evident. Daar zijn nog altijd allerlei stereotypen over. Daarom hebben we dit jeugdhuis opgericht.” Al vanaf september vorig jaar waren er enkele activiteiten maar corona strooide roet in het eten. Nu hervatten de workshops voorzichtig. Sinds juni heeft de stad het jeugdhuis ook officieel erkend. 

Jongens zijn ook welkom

“We hebben een repetitieruimte waar meisjes met een band kunnen repeteren. Ook jongens kunnen gebruik maken van onze ruimte, want we begrijpen dat er in Gent maar weinig geschikte ruimtes zijn. Maar dan mogen het geen macho’s zijn. De workshops die we organiseren zijn wel enkel en alleen gericht op meisjes. Zo houden we bijvoorbeeld vandaag een schoonheidsproductennamiddag”, lacht Dendauw. 

kasto80

Meest gelezen