foto: Radio 2

Extinction Rebellion gaat bomen op Hasselt Grote Markt te lijf met kartonnen kettingzaag

Nadat Extinction Rebellion Limburg in een videoboodschap aankondigde de vier bomen op de Grote Markt in Hasselt om te kappen, gingen de klimaatactivisten de stammen op zondagmiddag met een kartonnen kettingzaag te lijf. Minister Zuhal Demir (N-VA) werd gepersifleerd in sketch waarin de actiegroep pleitte voor het behoud van De Groene Delle.

“We hebben het voorstel van minister Zuhal Demir letterlijk overgenomen en toegepast op de bomen van de Grote Markt”, legt woordvoerder Simon Heijens uit. “We kondigden aan dat we de vier bomen op de Grote Markt in Hasselt wilden kappen omdat ze in de weg staan en de groei van de huidige terrassen tegenhouden. Ter compensatie zijn we onder andere bomen gaan planten in de voortuin van VOKA. Over ‘slechts’ 50 jaar zal die beplanting ongetwijfeld een prachtig bosje vormen.”

De kap van 23 hectare bos kan je niet zomaar compenseren 

De actiegroep organiseerde de ludieke actie om duidelijk te maken dat het onmogelijk is om bossen zomaar te compenseren. “We zijn blij dat er vandaag zoveel politie is komen opdagen”, vervolgt Heijens. “We hopen dan ook dat de Limburgse bossen op dezelfde manier verdedigd zullen worden. We willen zoveel mogelijk mensen overtuigen om een bezwaar in te dienen tegen de kap van 23 hectare bos."

(lees verder onder de foto)

foto: Radio 2

Duhal Zemir

Tijdens de actie werd uiteindelijk geen grof geschut uitgehaald. Een vijftal actievoerders ketenden zich vast aan een boom, die door twee mannen met kartonnen kettingzagen werd bedreigd. De minister werd in de sketch omgedoopt tot ‘Duhal Zemir’, die uiteindelijk besloot dat de vier bomen op de Grote Markt mochten blijven staan. Een dertigtal actievoerders namen deel aan de actie.

foto: Radio 2

Meest gelezen