Radio 2

Gent opent nieuwe muur voor streetart: "Fantastisch dat jong talent kansen krijgt"

Negen jonge streetart- en graffitiartiesten krijgen via het project "Le mur" de kans om werk te tonen aan het grote publiek op in muur in het centrum van Gent. Graffiti vzw wil zo jong talent tussen de 16 en 26 lanceren.  Streetartist Nine mag als eerste haar werk een maand lang tonen. 

"Le Mur" is een kunstproject uit Parijs dat sindsdien al navolging kreeg in alle grote steden in Frankrijk, en ook in Brussel en Bergen.. "We hebben aan het concept een wedstrijd gekoppeld", vertelt projectleider Han Coussement. "We kozen bewust voor jongeren en niet voor de gevestigde waarden.  Beginners konden zich inschrijven voor een wedstrijd in Aalst. Een vierkoppige jury koos daar uit alle kandidaten 4 winnaars. Zij mogen de komende maanden hun werk tonen op een muur aan de Oude Beestenmarkt in Gent, telkens 1 maand lang." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Streetartist Nine opent de nieuwe muur met een bijzonder kunstwerk over isolement, extra herkenbaar tijdens deze coronacrisis. "Ik heb inspiratie gehaald uit mijn eigen leven. Sinds ik een aantal jaar geleden klierkoorts heb gehad, kamp ik met grote vermoeidheid. Het werk "Left in lockdown" gaat dan ook over mensen met een chronische ziekte die daardoor sociaal geïsoleerd kunnen raken. Vergelijk het met wat de lockdown met ons allemaal heeft gedaan."

Dat Nine als allereerste haar werk op de muur mag tonen, maakt haar erg trots. "Ik had dit zeker niet verwacht. Ik ben de organisatie en Gent heel erg dankbaar. In Gent is streetart al een aantal jaar heel erg aanwezig, iets wat ik enkel kan toejuichen."

Meest gelezen