Ook vandaag bleef drukte aan kust beperkt, Overlegcomité wil coronaregels beter doen naleven

Er komt voorlopig geen verstrenging van de coronamaatregelen, de politie zal wel nauwer toekijken op de naleving van de huidige regels. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Over de contactopsporing van besmette coronapatiënten werd amper iets beslist. Gemiddeld steeg het aantal besmettingen met 61 procent. Volg de laatste updates in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ook vandaag blijft grote drukte aan de kust uit

Ook op de tweede dag van het verlengde weekend is de grote drukte aan de kust uitgebleven. Volgens Westtoer noteren de hotels tijdens het verlengde weekend een gemiddelde bezetting van 90 procent. Bij de vakantiewoningen en op de vakantiecampings werd een gemiddelde bezetting van respectievelijk 80 en 75 procent verwacht. 

In De Panne bleef de drukte van gisteren uit, maar vandaag was er daar ook geen markt. Net als gisteren was het in Middelkerke, Zeebrugge en Nieuwpoort rustig tot gezellig. Alleen in de winkelstraten in Koksijde, Oostende en Knokke was het iets drukker.

In De Haan was volgens burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) een derde meer volk aanwezig dan normaal.

"Er was meer volk dan vorige week, maar dit was geen typisch 21 juli-weekend", aldus burgemeester Daphné Dumery (N-VA) van Blankenberge. Dagjestoeristen werden aan het station begeleid, zodat ze niet door de drukste straten richting strand trokken. "De komende dagen wordt beter weer voorspeld, de voorzorgsmaatregelen blijven dus van kracht. Eigenlijk zorgde het weer dit weekend voor een goede spreiding van de mensen. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan, ook niet bij het sluitingsuur van de horeca."

Amper beslissingen over contactopsporing tijdens Overlegcomité, topvrouw Moykens: “Huisartsen structureel contacten laten opsporen? Zie ik niet gebeuren”

Tijdens het Overlegcomité vanmorgen werden amper knopen doorgehakt in verband met contactopsporing, het nagaan van de contacten van besmette patiënten. De topvrouw van het comité voor de contactopsporing, Karine Moykens, heeft er wel de plannen uiteengezet om het systeem te verbeteren. 

Vrijdag gaf ze ook dezelfde uitleg in “Terzake”, en morgen zal Moykens ook aanwezig zijn op de persconferentie die nu weer wordt opgestart. Deze verbeteringen liggen op tafel: 

  • Vanaf morgen zullen er drie keer per dag gegevens van besmette personen van Sciensano naar de contactspeurders worden doorgestuurd. Nu is dat maar één keer per dag, waardoor besmette personen vaak pas laat worden gecontacteerd. 

  • Dinsdag en woensdag wordt er beslist of besmette personen ook zullen moeten vertellen waar ze waren, en niet enkel met wie ze contact hadden. Dat kon vandaag nog niet worden afgeklopt, zegt Moykens, “omdat het nog verder juridisch moet worden uitgewerkt”. 

  • Pas daarna kunnen specifieke onderzoekers (men spreekt van "case managers") ingezet worden om plaatsen te onderzoeken waar het virus zich heeft verspreid, zoals een theatervoorstelling, of een begrafenis. 

Geen nieuwe plannen dus, en al zeker geen beslissing over het inschakelen van huisartsen bij de contactopsporing. Er werd verwacht dat er zou worden beslist of huisartsen, die dicht bij patiënten staan, mee zouden worden ingezet als contactspeurders. 

“Er is weinig over gesproken”, zegt Moykens. “Het is wel vermeld , en er is een toelichting over gegeven.” Zelf ziet ze “het niet gebeuren” dat huisartsen structureel worden ingezet als contactspeurders. “Hen betrekken om patiënten te sensibiliseren kan wel, maar we moeten ook opletten voor hun werklast.” 

Karine Moykens

30 kleuters in quarantaine in Torhout

In Torhout, in West-Vlaanderen, moet een dertigtal kleuters in quarantaine. De kinderen volgden vorige week een kamp in een kinderboerderij. Twee van hen blijken besmet te zijn met het coronavirus. 

Een familielid van één van de kinderen had positief getest. Daarop zijn alle ouders zo snel mogelijk verwittigd. De kinderen zijn gisteren getest. Alle kinderen uit die contactbubbel moeten nu twee weken thuis blijven. 

Toerisme in Ieper komt op gang, afstand houden soms problematisch

Uit het aantal toeschouwers dat de dagelijkse Last Post-plechtigheid onder de Menenpoort in Ieper bijwoont, blijkt dat het toerisme in Ieper weer goed op gang komt. Maar er zijn wel problemen met afstand houden tijdens de plechtigheid. Niet onder de Menenpoort, waar het aantal toeschouwers beperkt wordt, maar buiten de Menenpoort, waar er vele tientallen toeristen samentroepen.

Foto: Piet Lesage

Kamp van scoutsgroep Sint-Amandsberg stopgezet door corona

Een scoutsgroep uit Sint-Amandsberg zet haar bivak stop nadat een van de leden positief heeft getest op Covid-19. Zondag pikten de ouders van de scoutsleden hun kinderen op aan de kampplaats in Couvin. "De scoutsleiding heeft kordaat en verantwoordelijk gereageerd, dit voorval bewijst dat het concept van de kampbubbels werkt", zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

"De groep van scoutsafdeling Sint-Bernadette uit Sint-Amandsberg (Gent) waren net 5 dagen op kamp in Couvin toen een jongere tijdens een tocht ziek werd", zegt Van Reusel. "De scout werd in quarantaine gezet en testte kort daarna positief voor Covid-19. De leiding van het scoutskamp reageerde volgens het protocol en zette het kamp meteen stop. Dat gebeurde wel tot hun eigen grote spijt: ze waren nog maar halfweg en hadden nog 5 dagen bivak te goed."

De 27 leden en 6 leid(st)ers van de scoutsvereniging werden naar huis gevoerd en worden daar door hun huisarts verder opgevolgd.

Politie stoot op illegaal feestje met 160 mensen in Overijse

In de Vlaams-Brabantse gemeente Overijse heeft de politie afgelopen nacht een illegaal feest in een veld ontdekt en stilgelegd. Er waren 160 mensen aanwezig, velen hadden te veel gedronken om meteen te kunnen vertrekken. De aanwezigen waren vooral volwassenen.

Burgemeester Inge Lenseclaes is teleurgesteld: "Als je dan ziet dat de leiding bij de Chiro of de Scouts zoveel moeite doet om alles goed te laten verlopen en de regels perfect te laten verlopen, en je ziet dan daarnaast mensen van 30 à 35 jaar die dec regels met de voeten treden zonder met iets rekening te houden: dat kan absoluut niet."

Biostatisticus Geert Molenberghs: "We kunnen lokale brandhaarden nog omsingelen. Zoniet gaat curve stijgen"

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) hebben we vandaag nog altijd de mogelijkheid om een tweede golf van het coronavirus af te wenden, al zijn er onrustwekkende signalen. "Het is zo dat de uitbraken duidelijk lokaal zijn", zegt hij in "Het Journaal". "We mogen daarbij niet vergeten dat het aantal lokale uitbraken de laatste dagen zeer fel begint toe te nemen."

58 uitbraken tellen we vandaag. Een aantal dagen geleden was dat minder dan de helft

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven)

"58 uitbraken tellen we vandaag. Een aantal dagen geleden was dat minder dan de helft", waarschuwt Molenberghs. "Op dit moment denk ik dat - als de maatregelen van de lokale aanpak werken en de verspreiding van de lokale haarden wat zou kunnen vertragen - het zou kunnen lukken dat we niet naar een tweede piek gaan, maar dat het een lokale vluchtheuvel blijft."

Volgens Molenberghs moeten we ons op het ergste voorbereiden, maar zonder paniekerig te gaan doen. "Nu hebben we nog de mogelijkheid om met een aantal maatregelen - de lokale aanpak -de brandhaarden te omsingelen en er een deken op te gooien. Als dat niet lukt, gaat de curve weer stijgen."

Bekijk hieronder het gesprek met Geert Molenberghs in "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Woonzorgcentrum in Beringen gaat weer op slot

In de Limburgse gemeente Beringen sluit het woonzorgcentrum Prinsenhof zijn deuren voor bezoekers. Het aantal coronabesmettingen in Beringen is erg hoog op dit moment. Om te voorkomen dat bewoners besmet zouden raken met COVID-19 is vandaag geen bezoek toegelaten in het woonzorgcentrum.

Lees hieronder het volledige artikel.

Vereniging van Vlaamse Reisbureaus over verwarrende communicatie Overlegcomité: “Gaat vertrouwen niet versterken”

Na het Overlegcomité vanmiddag deed minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) een persoonlijke oproep om zoveel mogelijk in België te blijven. “Mijn raadgeving zou zijn: als je nog niet geboekt hebt, blijf dan zo veel mogelijk in België", klonk het. Nadien benadrukte premier Sophie Wilmès dat het niet om een “officiële raad” gaat. “Ik stel voor dat we bij officiële communicatie blijven", sprak ze De Crem beleefd tegen.

De Vereniging van Vlaamse Reisbureaus zegt dat zo’n verwarrende communicatie “het vertrouwen niet versterkt”: “De reissector is sinds het begin van de crisis keihard aan het werken om aan zijn wettelijke verplichtingen te voldoen, zonder dat er één euro binnenkomt. Deze uitspraken maken het nog moeilijker werken”, aldus bestuurder Koen van den Bosch.

De VVR zegt dat er nu al volop reizen worden geannuleerd en dat er amper nieuwe boekingen zijn. Volgens Van den Bosch is het niet zo belangrijk waar je naartoe gaat, maar hoe mensen zich gedragen op reis. 

Ook Jambon roept op om "niet te panikeren": "Volgen besmettingscijfers van dag tot dag"

Meest gelezen