Chinese troepen en enkele lokale inwoners in de westelijke regio Xinjiang in Centraal-Azië.
AP2009

Londen klaagt "grove en flagrante mensenrechtenschendingen" aan in Xinjiang, China ontkent dat

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab verwijt het Chinese regime "grote en flagrante schendingen" van de mensenrechten van de islamitische minderheden in de regio Xinjiang. De Chinese ambassadeur in Londen ontkent dat, ondanks videobeelden en getuigenissen.

"Wij willen een positieve relatie met China, maar zullen dergelijk gedrag niet tolereren", zo viel minister Raab uit in een interview met de Britse omroep BBC.

"Deze verontrustende getuigenissen over gedwongen sterilisering van (Oeigoerse) vrouwen en "heropvoedingskampen" doen denken aan iets dat we nog niet zo lang geleden gezien hebben", zei Raab. Zonder het met zo veel woorden te zeggen, verwees hij duidelijk naar de nazi-wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op de vraag of de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang, het Chinese deel van Centraal-Azië, een "genocide" was, bleef Raab wat op de vlakte. Wij moeten samen met de internationale gemeenschap voorzichtig zijn vooraleer we die term gebruiken, maar het is duidelijk dat daar grove en flagrante schendingen van de mensenrechten plaatsvinden, aldus Raab. (Lees verder onder de foto).

Een van de gevangenissen in Xinjiang waar China leden van de minderheden vasthoudt.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Misschien op kleine schaal, maar niet systematisch"

Nog op de BBC reageerde de Chinese ambassadeur in Londen Liu Xiaoming erg gepikeerd op de uitlatingen van minister Raab, maar evenzeer over de kritische vragen van BBC-journalist Andrew Marr. 

Marr toonde de ambassadeur videobeelden van een groep geblinddoekte en geboeide gevangenen die op een perron wachten om weggevoerd te worden met treinen. Ook dat deed akelig denken aan nazi-toestanden. Een andere video bevatte een getuigenis van een Oeigoerse vrouw die beweerde dat ze een pijnlijke sterilisatie moest ondergaan. Zoniet zouden de Chinezen haar opnieuw opsluiten in een van de beruchte "heropvoedingskampen" of concentratiekampen in Xinjiang, waar een miljoen islamitische Oeigoeren, Kazachen en Kirgiezen vast worden gehouden.

Bekijk hier hoe BBC-reporter Andrew Marr de Chinese ambassadeur confronteert met schokkende beelden uit Xinjang (en lees voort onder de video):

Volgens de Chinese ambassadeur Liu is de video van de gevangenen op het perron wellicht "fake" en gemaakt door westerse inlichtingendiensten om China in een slecht daglicht te stellen. Overigens worden gevangenen ook in andere landen met treinen vervoerd, zei hij.

Wat de gedwongen sterilisatie van Oeigoerse vrouwen betreft, zei Liu dat hij niet kon uitsluiten dat zoiets op kleine lokale schaal gebeurt, maar dat dat zeker niet een systematisch project is van het Chinese regime dat volgens hem alle minderheden en bevolkingsgroepen gelijk behandelt. Liu dreigt overigens met tegenmaatregelen als de Britten sancties zouden afkondigen tegen China.

Bekijk hier een fragment van het BBC-interview met de Chinese ambassadeur:

Videospeler inladen...

Meest gelezen