Videospeler inladen...

Geen verstrenging na Overlegcomité, premier Wilmès: "Bekijken dag op dag, maar ook niet overdrijven"

Het Overlegcomité dat vanmorgen bijeen kwam gaat de coronamaatregelen voorlopig niet verstrengen. "We moeten ook niet overdrijven. We monitoren de cijfers dag na dag. Als er bijkomende maatregelen moeten worden genomen, zullen we dat zeker doen, en op tijd", zegt premier Sophie Wilmès. Minister Pieter De Crem doet dan weer een persoonlijke oproep om niet meer naar het buitenland af te reizen, al is dat geen officiële beslissing, benadrukt de premier. Er komen wel opnieuw persconferenties over de coronacijfers. 

Vanmorgen had premier Sophie Wilmès het Overlegcomité met de top van de regering, de regio's en enkele experten vervroegd bijeengeroepen. De gemiddelde besmettingscijfers stijgen nu al meer dan een week, en dat zorgt voor urgentie. 

Maar belangrijke nieuwe maatregelen heeft het Overlegcomité niet genomen. Nochtans duurde de vergadering anderhalf uur langer dan gepland. Het Overlegcomité kon uitlopen, omdat een vergadering op het Europese niveau waar Wilmès aanwezig moest zijn, werd uitgesteld. 

Bekijk hier het interview met premier Wilmès (MR):

Videospeler inladen...

Geen verstrenging

Nieuwe verstrengingen komen er niet, omdat de stijging van de besmettingen "zich nog altijd concretiseert in een reeks vooral lokale problemen, zonder algemene verspreiding", staat in een persbericht. 

Er ligt geen enkele versoepeling meer op de tafel. Integendeel

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid (Open VLD)

Maar nieuwe versoepelingen moeten we ook niet snel meer verwachten. Vanaf 1 augustus zouden op evenementen binnen 400 bezoekers en buiten 800 bezoekers toegelaten zijn. Belangrijk, bijvoorbeeld voor de voetbalcompetitie. In feestzalen zou dan weer meer dan 50 man worden toegelaten.

Maar "er ligt geen enkele versoepeling meer op de tafel", zegt minister van Volksgezondheid De Block. "Integendeel, als we dit niet kunnen beheersen, zullen andere maatregelen weer moeten worden genomen."

Bekijk hier het interview met minister Maggie De Block (Open VLD):

Videospeler inladen...

Huidige maatregelen handhaven

Die eventuele verstrengingen zullen ten vroegste op de Veiligheidsraad van volgende week donderdag worden genomen. Die vergadering wordt dus niet vervroegd, wat ook op tafel van het Overlegcomité lag. Dinsdag wordt er wel een extra Overlegcomité georganiseerd, na de ceremonie voor de Belgische feestdag. 

Mijn raadgeving zou zijn: als u nog niet geboekt heeft, blijf zoveel mogelijk in België

Pieter De Crem, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V)

De conclusie van het Overlegcomité vandaag is dan ook vooral dat de huidige maatregelen beter moeten worden nageleefd. Daarvoor herhaalt men nog eens de zogenoemde "zes gouden regels" (zie onderaan). Minister Pieter De Crem wil ook met de gouverneurs overleggen hoe de lokale besturen die maatregelen nog beter kunnen doen naleven. 

De Crem raadt reizen af

De Crem doet ook een eigen oproep in verband met reizen. "Mijn raadgeving zou zijn: als u nog niet geboekt heeft, blijf zoveel mogelijk in België." Daarmee volgt hij het advies van onder andere viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). 

Er is vandaag geen officiële raad om niet naar het buitenland te gaan

Sophie Wilmès, premier voor MR

"Er is vandaag geen officiële raad om niet naar het buitenland te gaan. Ik stel voor dat we bij officiële communicatie blijven", reageert premier Sophie Wilmès dan weer. Ze roept wel op “om écht voorzichtig te zijn” in het buitenland.

Bekijk hier het interview met minister Pieter De Crem (CD&V): 

Videospeler inladen...

Over de contactopsporing, waar vandaag schot in de zaak werd verwacht, lijkt bijzonder weinig beslist. Callcenters moeten nagaan met wie besmette coronapatiënten in contact kwamen, om verdere verspreiding te vermijden, maar het systeem loopt al maanden mank.

Er is wel een "diepgaand gesprek" over gevoerd, zegt De Crem, en minister De Block sust dat het systeem nu al "werkt". Er is ook een engagement om sneller na een positieve test contact op te nemen met patiënten. Over de vraag of huisartsen moeten worden ingeschakeld, is niets gezegd. 

Er wordt aan het Crisiscentrum gevraagd om dagelijkse cijfers te publiceren, zegt De Block. En er komen ook opnieuw persconferenties over die cijfers. Die zullen "niet meer dagelijks worden gehouden, maar op zeer regelmatige basis, meerdere keren per week", leest het persbericht na het Overlegcomité. 

De "zes gouden regels": 
 
  • Respecteer de hygiëneregels.
  • Doe uw activiteiten het liefst buiten.
  • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die in de risicogroep zitten.
  • Respecteer de veiligheidsafstand.
  • U kunt nauwere contacten hebben met 15 personen.
  • En als u iets in groep doet, beperk die dan ook tot 15 personen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Michaël Van Droogenbroeck geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen