Uitkijken voor overstekende reebokken in de bronsttijd: "Een dier aanrijden is een drama"

De jagers van de Hubertus Vereniging Vlaanderen waarschuwen voor overstekende reebokken in deze tijd van het jaar. De reeën zijn in de bronsttijd, en dan trekken de mannetjesdieren rond op zoek naar sekspartners. Daarbij steken ze vaak wegen over, en dat kan zware ongevallen veroorzaken.

Het is intussen een jaarlijks terugkerende oproep van Hubertus Vereniging Vlaanderen: als u deze dagen bij ochtend- of avondschemering op de baan bent, dan bent u maar beter alert voor plots overstekende reebokken. Vooral in gebieden met veel bos of weilanden met dichte begroeing ernaast, kan het gebeuren dat er plots een onstuimige reebok opduikt in het licht van uw koplampen. 

Dat heeft allemaal te maken met de bronsttijd die is aangebroken voor de reeën in onze contreien. De mannetjes gaan nu actief rondzwerven in hun territorium, op zoek naar zoveel mogelijk reegeiten die ze kunnen dekken. Daarbij steken ze al eens onbesuisd een grote weg of zelfs snelweg over, met mogelijk nare gevolgen.  

Een botsing met een ree kan duizenden euro's aan blikschade aan uw auto veroorzaken 

Geert Van den Bos, Hubertusvereniging Vlaanderen

Ongevallen

"Een dier aanrijden is een drama," zegt Geert Van den Bosch, directeur van de jachtorganisatie. "Het beest sterft vaak een pijnlijke dood en chauffeurs vangen een heilige schrik. In het slechtste geval raken ook de bestuurder of de passagiers ernstig gewond. En de blikschade kan weer makkelijk in de duizenden euro's lopen."

Reeën komen in alle provincies in Vlaanderen voor, in meer of mindere mate. Wanneer u bewegende reflectoren opmerkt langs de weg - de zogeheten "wildspiegels"- is dat een goede indicatie dat er in die buurt al eens een ree de straat oversteekt. Voorzichtigheid is dan geboden.

Wat als u een ree aanrijdt?

Mocht u ondanks alle voorzichtigheid toch onzacht in aanraking komen met een ree op de weg, dan heeft de Hubertus Vereniging enkele tips klaar voor wat u wel en vooral niet moet doen:

  • Bij een gevaar voor de veiligheid van de weggebruikers: verwittig de politie via het noodnummer 101 en bel ook naar de lokale jager. Een proces verbaal opstellen kan later handig zijn voor de verzekering.
  • De lokale jager zal gewonde dieren, die na de klap gevlucht zijn, laten opsporen en eventueel laten euthanaseren.
  • Raak nooit een kadaver met blote handen aan.
  • Laat gewonde dieren in de berm liggen. In een reflex om zich te verdedigen, kunnen ze gemeen uithalen.
  • Neem dode dieren niet mee naar huis voor consumptie of als trofee

Gegevens van uw lokale jager vindt u via de jachtplannen van Hubertus Vereniging Vlaanderen. 

Meest gelezen