AFP or licensors

Man die was opgepakt na brand in kathedraal van Nantes is weer vrijgelaten

De 39-jarige man die zaterdag was opgepakt in het onderzoek naar de brand in de 15e eeuwse kathedraal van Nantes, is vanavond vrijgelaten. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het Franse gerecht had hem opgepakt voor verhoor na de grote brand in de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus in Nantes, gisterochtend. Het zou gaan om een Rwandese man die als vrijwilliger bij de parochie werkte. Ook een ongeluk wordt trouwens nog altijd niet uitgesloten.

"Ik bevestig dat de man zonder vervolg is vrijgelaten", zegt procureur Pierre Sennès. Eerder vandaag had de advocaat van de asielzoeker uit Rwanda al gezegd dat de man niets met het uitbreken van de brand te maken had.

De politie heeft de man urenlang ondervraagd na de brand in de kathedraal van Nantes. Het gaat om een Rwandese vluchteling die als vrijwilliger voor de parochie werkte. Hij stond niet bekend bij het gerecht en zijn asielaanvraag stond op het punt om verlengd te worden. Het hoofd van de parochie zegt dat hij alle vertrouwen in de man behoudt. Vrijdagavond had de man de taak om het kerkgebouw af te sluiten. 

Volgens de onderzoekers is de man ondervraagd omdat verschillende elementen uit zijn alibi elkaar tegenspraken. 

Ook de piste van een ongeluk wordt trouwens nog altijd niet uitgesloten. Het onderzoek ter plaatse loopt volop. Technici en experts nemen er onder meer de elektrische installatie onder de loep. Twee van de drie brandhaarden startten in de buurt van een elektrische installatie en ook bij het orgel waren elektriciteitsbronnen. Sporen van brandversnellers zijn in elk geval nog niet gevonden.

De brand, die gisterochtend rond kwart voor 8 werd opgemerkt, kon relatief snel geblust worden. Het veroorzaakte wel grote schade: onder meer het grote orgel van de kathedraal uit 1621 is helemaal verwoest, net als een groot glasraam uit de 16e eeuw en een schilderij uit de 19e eeuw. Een  ander pronkstuk, de graftombe van een van de hertogen van Bretagne, zou evenwel bewaard zijn gebleven.

De kathedraal van Petrus en Paulus werd gebouwd van 1434 tot de 19e eeuw en is een van de grote gotische gebouwen in Frankrijk. Het monument werd in 1972 al een zwaar verwoest bij een brand. Het duurde toen tot 1985 vooraleer het gebouw opnieuw gerenoveerd was. 

AFP or licensors

Meest gelezen