Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

VS-president Trump verdedigt "Confederate battle flag": die vertegenwoordigt "the South"

In een interview met de tv-zender Fox News heeft de Amerikaanse president Donald Trump de verdediging opgenomen van de "Southern Cross", de beruchte strijdvlag van de zuidelijke Confederatie tijdens de Burgeroorlog. Hij vindt niet dat die vlag racisme vertegenwoordigt, wel de zuidelijke identiteit.

Het interview met de bevriende tv-zender Fox News ging over tal van onderwerpen. Een ervan was het huidige protest tegen racisme en politiegeweld in de VS onder de noemer "Black lives matter". 

Trump zei dat die protestactie hem niet stoorde, maar evenmin was dat het geval met de heisa rond de "Southern Cross" of "Confederate battle flag", de strijdvlag van de zuidelijke Confederatie die tijdens de Burgeroorlog (1861-1865) streed voor het behoud van de slavernij. Zowel Black lives matter als de zuidelijke vlag horen volgens hem thuis onder de noemer "vrijheid van meningsuiting". (Lees verder onder de foto).

Enkele figuranten spelen de rol van zuidelijke "geconfedereerde" militairen tijdens een remake van de slag van Gettysburg.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Zij die met die vlag wapperen, doen dat niet uit racisme, maar houden van hun vlag, Die vertegenwoordigt het Zuiden en zij houden van het Zuiden. We kunnen onze geschiedenis niet uitwissen, Noord en Zuid hebben met elkaar gevochten. Als we dat vergeten, kunnen ze opnieuw vechten", zo ging de president verder. Ook ziet hij er geen graten in dat militaire bases zoals Fort Bragg genoemd zijn naar zuidelijke generaals. 

"Of ik nederlaag aanvaard, we zullen zien"

Trump liet ook verstaan dat hij zich mogelijk niet zal neerleggen bij een eventuele nederlaag bij de verkiezingen van begin november. Hij staat in de peilingen ver achter de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, maar trekt zich dat niet aan. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

De peilingen zijn vervalst en dat waren ze ook in 2016, zei Trump. Toen was de overwinning van Trump op Hillary Clinton inderdaad een verrassing. "Ook toen was ik niet van plan om een nederlaag te aanvaarden en mogelijk doe ik dat ook nu niet. Ik hou jullie in spanning", aldus Trump. 

De campagnestaf van de Democraat Joe Biden reageerde meteen: "Het Amerikaanse volk zal beslissen en de regering is absoluut in staat om overtreders uit het Witte Huis te zetten". 

"Het coronavirus verdwijnt vanzelf"

Trump kon natuurlijk niet om de coronacrisis heen die nu net 140.000 doden heeft veroorzaakt in de Verenigde Staten, het meest getroffen land in de pandemie. 

De president reageerde laconiek: "Ik herhaal wat ik in februari al zei, het virus zal verdwijnen, het komt allemaal goed". Hij omschreef de bekende en alom gerespecteerde topviroloog dokter Anthony Fauci "als een beetje alarmist". 

Meest gelezen