AFP or licensors

VS-staat Oregon daagt federale overheid voor rechter wegens "illegale arrestaties" van demonstranten

De openbare aanklager van de Amerikaanse staat Oregon aan de westkust is een rechtszaak begonnen tegen de federale regering in Washington. Aanleiding is de inzet van federale politieagenten die "de rechten van betogers in Oregon schenden". 

Oregon, op de westkust tussen de staten Washington en Californië in, is een progressief buitenbeentje in de Verenigde Staten. In Portland wordt al sinds de dood van de zwarte man George Floyd eind mei betoogd tegen politiegeweld. Daarbij komt het soms tot botsingen tussen politie en demonstranten.

Een tijdje geleden leek VS-president Donald Trump dat beu te worden en stuurde zijn regering federale politiemensen naar Oregon om de lokale politie te helpen de orde te herstellen. Sindsdien zijn de onlusten echter enkel nog toegenomen. Bovendien hebben de politici en de politie van Oregon vragen bij het optreden van de federale agenten.

Bekijk hier de beelden vanuit Portland: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Volgens de aanklacht die nu in Oregon is ingediend, hebben die agenten zich schuldig gemaakt aan het "illegaal oppakken van betogers". Enkele dagen geleden zouden mannen in onduidelijke camouflagepakken betogers hebben opgepakt en weggevoerd in busjes zonder duidelijke kentekens. Dat zou ook gebeurd zijn met mensen die zich niet schuldig maakten aan rellen of vandalisme. 

Volgens president Trump doen zijn agenten het in Oregon erg goed en was de lokale overheid de controle over de situatie kwijtgeraakt. De gouverneur van Oregon, Kate Brown, beschuldigt de federale politie in haar staat dan weer van "totaal machtsmisbruik". Volgens haar werkt dat soort optreden geweld in de hand. Het moet daarbij gezegd dat een harde kern van betogers ook erg gewelddadig optreedt. Vannacht is in Portland wel een kantoor van de politie in brand gestoken. De burgemeester van Portland eist dat de federale overheid haar agenten weghaalt uit die stad.

Meest gelezen