Inverde

57 tuinrangers gezocht in 10 steden: “Tuinrangers komen op safari in jouw tuin en geven je klimaattips”

Inverde, het vormingscentrum van het Agentschap voor Natuur en Bos, is op zoek naar 57 kandidaat-tuinrangers. Die tuinrangers komen langs in jouw tuin om te ontdekken welke dieren er allemaal leven. Daarnaast krijg je van de vrijwilligers ook tips om je tuin klimaatvriendelijk in te richten en voor veel biodiversiteit te zorgen. 

Tien lokale besturen werken mee aan het project van Inverde. Het gaat om Waregem, Sint-Niklaas, Brakel, Geraardsbergen, Zwalm, Turnhout, Kalmthout, Boom, Genk en Leuven. Elke stad of gemeente gaat op zoek naar twee tot tien tuinrangers. “Vrijwilligers die zich aanmelden krijgen een opleiding van zes dagen. We zijn op zoek naar mensen die graag tuinieren en voldoening halen uit het ontdekken van hun eigen tuin. Zo kunnen ze die voldoening overbrengen aan anderen”, vertelt Werner Van Craenenbroeck van Inverde.

(Lees verder onder de foto)

Inverde

Concreet kan je zo’n tuinranger boeken, en hij of zij komt dan in jouw eigen tuin rondkijken. “De vrijwilligers leren de echte safarimethodiek te gebruiken”, gaat Van Craenenbroeck verder. “De tuinranger gaat kijken welk leven er in je tuin te vinden is. Dat doen ze bijvoorbeeld door een paraplu omgekeerd onder een struik te hangen en dan te schudden. Met een vergrootglas kijken ze dan welke diertjes er allemaal uit vallen. Ze bespreken ook met de eigenaar welke dieren welkom zijn in de tuin en of er voor die specifieke dieren ook de juiste begroeiing staat.”

Een tuinranger geeft je ook tips om je tuin klimaatvriendelijk te maken en te zorgen voor veel biodiversiteit. “Ze geven tips mee die iedereen kan toepassen in de tuin. Je krijgt dan advies op maat voor je eigen tuin”, besluit Van Craenenbroeck. 

Inverde

Meest gelezen