Antwerpse burgemeester De Wever wil meer maatregelen kunnen nemen tegen lokale haarden en vraagt draaiboek

De stad Antwerpen wil zelf meer maatregelen kunnen nemen bij lokale haarden in de stad. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft daarvoor duidelijke spelregels gevraagd aan de Vlaamse regering. Verder wil hij in Antwerpen inzetten op lokale vrijwilligers voor contactopsporing binnen moeilijk bereikbare gemeenschappen. "Het belangrijkste is om te weten waar het virus precies zit om het onder controle te krijgen, want nu varen we blind", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Momenteel woedt het coronavirus in Antwerpen volgens De Wever vooral in dichtbevolkte stadsdelen als Borgerhout, Antwerpen-Noord en Deurne-Noord. "Dat zijn vaak ook de armste delen van onze bevolking. Het gaat vaak om allochtone gemeenschappen. Dat is een moeilijke cocktail", zegt De Wever. "Dat is niet om te stigmatiseren, maar het is vaak dat soort omgeving dat een virus bij wijze van spreken graag heeft."

Ik zie het niet zitten dat elke burgemeester dan maar wat gaat improviseren

De Wever wil daarom twee dingen doen: lokaal maatregelen nemen en inzetten op lokale contactopsporing. Hij heeft daarom duidelijke spelregels gevraagd aan de Vlaamse regering. "Ik zie het niet zitten dat elke burgemeester dan maar wat gaat improviseren. Het zou best een uniform beleid zijn waarbij men aangewezen krijgt wat je precies kunt doen als in een bepaalde straat of gemeenschap een uitbraak is." Partijgenoot minister-president Jan Jambon heeft De Wever beloofd dat dit er snel zou komen, "mogelijk vandaag".

Gesloten gemeenschappen

Vaak gaat het volgens De Wever om gemeenschappen waar je als buitenstaander niet gemakkelijk aan contactopsporing kunt doen. "We gaan daarom lokale vrijwilligers zoeken die bij signalen van de huisarts snel kunnen doordringen in dat soort gemeenschappen, groepen en families. Iets wat duidelijk vanuit Brussel vooralsnog niet lukt", zegt De Wever.

Het is zeker noodzakelijk dat de bestaande maatregelen beter worden opgevolgd

De Antwerpse burgervader roept verder ook iedereen op om zoveel mogelijk de coronamaatregelen te blijven volgen. "Het is zeker noodzakelijk dat de bestaande maatregelen beter worden opgevolgd", zegt hij daarover. "Repressie is een deel van het beleid, maar zal niet het sluitstuk zijn. Het moet echt wel van de burgerplicht komen."

Beluister hieronder het integrale gesprek:

Meest gelezen