Meer en meer kermissen afgelast door corona, ook in Scherpenheuvel

De aangekondigde kermissen in Scherpenheuvel en in deelgemeente Schoonderbuken gaan dan toch niet door. Eerder was al beslist om de kermis van Scherpenheuvel in te korten, van tien dagen naar vier dagen. Maar omwille van de stijgende coronabesmettingen is de kermis nu afgelast. 

"Wij hebben wekenlang met veel mensen gewerkt aan de voorbereiding van de kermissen in Scherpenheuvel en Schoonderbuken", vertelt burgemeester Manu Claes. "We hebben ook hard gewerkt om de veiligheidsmaatregelen die opgelegd worden voor kermissen te kunnen garanderen. Maar nu de besmettingscijfers stijgen, hebben we beslist om de kermissen te annuleren."

"De besmettingscijfers in onze gemeente zien er niet zo slecht uit", zegt Manu Claes. "Maar je moet ook rekening houden met omliggende gemeenten. En we hebben er geen idee van hoe die cijfers de komende weken gaan evolueren. En dus nemen we het zekere voor het onzekere. We willen de gezondheid laten primeren. We hadden wel voorzien dat de kermis maar vier dagen zou duren, en iedereen had een mondmasker moeten dragen, maar dan nog heb je geen garantie."

De inwoners hebben begrip voor de annulatie

De kermis van Scherpenheuvel is erg populair, er komt ieder jaar veel volk naartoe. Maar toch hebben de inwoners begrip voor de annulatie, merkt de burgemeester. "De meeste mensen vinden het erg jammer, maar toch krijgen we vooral positieve reacties op onze beslissing. Een kermis is een interactief gegeven, zeker als die midden in een gemeente staat zoals in Scherpenheuvel. En we voelden toch ook ongerustheid bij de mensen die in de horeca werken."

Geen kermis in Kortenaken en Waanrode

Het ziet er naar uit dat ook in andere gemeenten kermissen zullen worden afgelast. In Kortenaken en Waanrode zal er volgende maand ook geen kermis zijn. Volgens de lokale horecazaken is het niet haalbaar om alle coronarichtlijnen te laten respecteren.

Meest gelezen