Radio 2

Verborgen plekken in Brussel: de Lourdesgrot van Jette, “Kitsch, maar dat moet”

Je zou het niet meteen verwachten, maar langs de drukke Leopold I-straat in Jette, staat een replica van de grot van Lourdes. Inclusief Mariabeeld, Jezus aan het kruis, altaar, kaarsjes, foto’s én een kat. Buurtbewoner Fabrice Chan is zelf niet gelovig maar vindt het heerlijk vertoeven op deze mystieke plek: “Hier kom je echt tot rust en kan je terugdenken aan overleden geliefden en vrienden”.

Verborgen plekken in Brussel
Deze zomer trekt Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel op vakantie in de hoofdstad. Een plek waar zoveel meer te ontdekken valt dan Manneken Pis, het Atomium of het Chocolademuseum. Elke maandag dompelen we je onder in een onbekende, mysterieuze plaats en blijft geen geheim nog verborgen. Lees alle tips elke week hier op vrtnws.be en ga zelf op pad.

Toen Fabrice Chan tien jaar geleden van Gent naar Jette verhuisde, is hij beginnen te wandelen in zijn buurt. Toevallig botste hij op een dag op “het grotteke van Jette”. “Op een bepaald moment ben ik dit op den bots tegengekomen en ik was aangenaam verrast. Ik vond het ook meteen op de grot van Lourdes lijken. Na wat research bléék het ook echt een kopie van de grot te zijn. Weliswaar vier keer kleiner dan de echte. Sommige elementen zijn authentiek.  Zoals stukken van de rots waar het beeld van Maria op staat”, vertelt Fabrice.

De Lourdesgrot in Jette is best wat opzichtig. Het Mariabeeld is omringd door een krans van blauwe fluolampjes en in neonlicht staan de woorden 'Ave Maria’. “De grot van Lourdes mag best een beetje kitsch zijn”, vindt Fabrice resoluut, “dat hoort erbij (lacht). Maar je voelt hier ook een enorme sereniteit. Mensen komen naar hier om tot rust te komen. Al zijn er best nog wat Jettenaren die het grotje niet kennen. Maar dat gebeurt wel vaker denk ik, dat je niet snel plekken bezoekt in je eigen stad of gemeente. Da’s jammer. Want eens je de grot ontdekt, blijf je hier komen.” (tekst gaat verder onder foto). 

Radio 2

In de Lourdesgrot van Jette hangen een heleboel foto’s. Van doden zo blijkt. “Er hangen hier heel wat doodsprentjes en foto’s van mensen die zijn overleden. Van kindjes, baby's, tot dertigers en zelfs eeuwelingen. En er staan ook kaarsjes zoals in een kerk. Die kan je aansteken voor vrienden, kennissen, of vrienden.” Of waarom niet voor een huisdier? Het ‘grotteke van Jette’ heeft zijn eigen huiskat. “De conciërge”, lacht Fabrice. “Hij houdt alles in het oog. Al zit hij vaak vooral te soezen op een gebreid dekentje op een van de kerkstoelen. Maar je ziet het, hé, zelfs de poes is hier helemaal zen.” (tekst gaat verder onder foto). 

Radio 2

Fabrice heeft zich verdiept in de verhalen van de grot van Lourdes. Toch is hij zelf niet gelovig. “Ik vind het fijn om me te informeren. Weten wat ik zie als ik een plek bezoek. Mijn ouders zijn wél erg katholiek. Thuis hadden we altijd een portret van Bernadetje. Zij heeft in 1858 een visioen gehad van Maria. En het is dankzij haar dat er in Lourdes een gebedsoord is gebouwd. Later zijn er overal in Europa replica's bij gekomen, zodat soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog niet helemaal naar Lourdes moesten gaan om te bidden. Al blijft die van Jette wel de mooiste natuurlijk.”  

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot, Leopold I-straat 296 – 1090 Jette.

Meest gelezen