De Wever en Magnette spreken aanhang toe: "Geen garantie op succes, maar we moeten dit spoor verkennen"

In een videoboodschap aan hun aanhang leggen zowel N-VA-voorzitter Bart De Wever als PS-voorzitter Paul Magnette uit waarom ze de opdracht hebben aanvaard om een nieuwe federale regering op de been te brengen. Allebei verwijzen ze naar de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende economische crisis en naar de communautaire warboel die door de crisis bloot is komen te liggen. Magnette schuift ook de sociale zekerheid naar voren als essentieel element om de crisis aan te pakken.

"Er is geen enkele garantie op succes, maar ik denk dat we dit spoor moeten verkennen en die verantwoordelijkheid moeten opnemen", zegt Bart De Wever. Paul Magnette benadrukt dat ze nu een 50-tal dagen hebben om resultaat te boeken, zoniet komen er verkiezingen.

"We beleven een gezondheidscrisis zoals we die in ons leven nooit hebben meegemaakt", aldus De Wever. "Na de flits van corona dreigt nu nog de economische donderslag te komen, waarbij misschien tienduizenden jobs zullen verloren gaan. Intussen is er geen krachtig federaal bestuur en zwalpen wij op een stuurloos schip."

Bovendien heeft de coronacrisis volgens De Wever aangetoond dat "ons land institutioneel kaduuk is". "De bevoegdheden zijn versplinterd, een efficiënte aanpak is onmogelijk."

Lees verder onder de Facebookpost.

Als voorzitter van een socialistische partij schuift Paul Magnette de sociale zekerheid naar voren als prioriteit. "De sociale zekerheid heeft een belangrijke rol gespeeld bij de aanpak van deze crisis en zal dat ook in de toekomst doen. Het is dankzij de sociale zekerheid dat we levens kunnen redden en bedreigde jobs kunnen redden."

"Maar onze sociale zekerheid is uitgehold door vijf jaar regering-Michel, meer bepaald door de besparingen in de gezondheidszorg. Die sociale zekerheid die wij socialisten hebben opgebouwd met onze partners van de vakbonden en de ziekenfondsen, kunnen wij als enigen redden en versterken."

Deze doorbraak komt ruim 420 dagen na de verkiezingen van 26 mei 2019. Welke formatiepogingen hebben we allemaal al gehad? We zetten het op een rij in dit snelle overzicht:

Videospeler inladen...

Waarom deze videoboodschappen? Onze reporter Pieterjan De Smedt geeft meer uitleg in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen