Edegem en zuidrand Antwerpen starten nu ook zelf met contactopsporing

De huisartsen van Edegem, Morstel, Kontich, Lint, Hove, Boechout en Vremde hebben nu zelf ook het initiatief genomen om door middel van clusteronderzoek aan contacttracing te doen. Waarom ze die beslissing genomen hebben, heeft burgemeester van Edegem, Koen Metsu (N-VA) uitgelegd in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen.
"We mogen niet vergeten dat het coronavirus nog altijd onder ons is en we moeten het dus onder de aandacht houden", zegt Metsu.

De huisartsen van de betrokken gemeenten gaan samenwerken in hun onderzoek naar het opsporen van mensen die besmet zijn met het coronavirus. "Zij weten wél waar die gevallen opduiken, zoals in sportverenigingen of crèches", zegt Koen Metsu, "omdat de huisdokters dicht bij de mensen staan."

"Ik en mijn collega burgemeesters worden op dat vlak namelijk een beetje blind gehouden", vervolgt Metsu. "Wij weten enkel hoeveel positief geteste gevallen er zijn op ons grondgebied, maar wij hebben geen flauw idee van waar die zich situeren. Zo kregen we vorige week in Edegem de melding van 6 nieuwe besmettingen, maar of dat over een groot gezin gaat bijvoorbeeld of verschillende individuen, dat weten we niet."

Bang voor coronavermoeidheid

Metsu zegt dat hij vooral bang is voor een soort van coronavermoeidheid. "Ik merk in Edegem dat men zich redelijk goed aan de regels houdt, maar de rekensom is heel eenvoudig: het virus is nog niet weg en er is geen vaccin. Het virus is dus nog altijd even gevaarlijk als pakweg drie maanden geleden. Het is net dat wat we niet mogen vergeten", zegt Metsu nog.

Zomerbars strenger

De burgemeester laat ook nog weten dat door het stijgend aantal coronagevallen er in de zuidrand strengere regels worden ingevoerd voor de zomerbars. Tot nu toe konden bezoekers van de zomerbars hun drinken en eten aan de toog afhalen, maar dat wordt vanaf morgen verstrengd. In de zomerbar van Edegem kan je via een applicatie op je smartphone je drankjes en eten bestellen en dan leveren ze dat aan tafel. 

Meest gelezen