Archieffoto
MARINA MILITARE ITALIAN NAVY

Eerste proces in Italië tegen kapitein voor terugvoeren migranten naar Libië

Een kapitein van een schip onder Italiaanse vlag dat geredde migranten heeft teruggebracht naar Libië, zal terechtstaan voor een Italiaanse rechtbank. Dat blijkt uit documenten die het Franse persbureau AFP heeft kunnen  inkijken Het is de eerste keer dat dergelijk proces in Italië plaatsvindt.

Het schip  "Asso 28" redde eind juli 2018 in totaal 101 migranten nabij een olieplatform in internationale wateren, maar het bracht de migranten vervolgens terug naar de haven van Tripoli waar ze aan de kustwacht werden overgeleverd, aldus het parket van Napels.

De kapitein en een vertegenwoordiger van het bedrijf Augusta Offshore, eigenaar van het schip, worden ervan beschuldigd de internationale wetgeving te hebben overtreden. Die stelt dat mensen niet mogen worden teruggedreven naar landen waar hun rechten worden bedreigd. Onder de geredde mensen waren er vijf minderjarigen en vijf zwangere vrouwen. Hoewel het schip onder Italiaanse vlag voer, werd er geen bericht naar de Italiaanse reddingsdiensten verstuurd.

Nicola Fratoianni, parlementslid en leider van een linkse Italiaanse partij zei aan AFP dat het reddingsvaartuig “Open Arms” aan de “Asso 28” had gemeld dat het terugsturen van deze migranten naar Libië "illegaal" was. Volgens het parlementslid zal dit proces het mogelijk maken om "de waarheid te achterhalen over dergelijke zaken die maar al te vaak gebeuren in de Middellandse Zee".

Meest gelezen