Tilda Swinton

Filmfestival Venetië geeft carrièreprijzen aan Tilda Swinton en Ann Hui, maar gaat het festival wel door?

De Britse actrice Tilda Swinton en de Hongkongse filmmaakster Ann Hui krijgen een Gouden Leeuw voor hun hele loopbaan, maar het is hoogst onzeker of ze die prijs in september kunnen ophalen op het filmfestival van Venetië.

Het jaarlijkse Filmfestival van Venetië bekroont twee grote dames van de film met een carrièreprijs: actrice Tilda Swinton en regisseuse Ann Hui.

Tilda Swinton, bijna 60 jaar geleden geboren in Schotland, begon haar loopbaan in het theater, in experimentele films van Derek Jarman of als genderbender in "Orlando" van Sally Potter, naar de roman van Virginia Woolf. Bij het grote publiek raakte ze bekend als advocate in "Michael Clayton", waarvoor ze de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol kreeg,  en als moeder van een misdadige zoon in "We need to talk about Kevin". Met Luca Guadagnino produceerde ze de films "I am love" en "A bigger splash" waarin ze ook te zien was.

Bekijk hier de trailer van "We need to talk about Kevin":

Ann Hui (73) uit Hongkong regisseerde onder meer de films "A simple life" en "The golden era", die allebei hun première kenden in Venetië. Ze staat bekend om haar films over sociale thema’s, meestal door de ogen van vrouwen bekeken. 

Bekijk hier de trailer van "A simple life":

Het is wel hoogst onzeker of Tilda Swinton of Ann Hui hun Gouden Leeuwen ook echt kunnen ophalen in Venetië. Een rode loper, een massa acteurs, regisseurs, journalisten en kijklustigen: dat lijkt niet realistisch nu het aantal coronabesmettingen weer stijgt. Tot nu toe houdt het festival vol dat alles normaal zal verlopen, van 2 tot 12 september. Zo zijn de accreditaties voor journalisten gewoon van start gegaan. 

Venetië, het oudste filmfestival van de wereld, zou dan het eerste grote festival van het jaar zijn dat doorgaat. Maar nogmaals: alles hangt af van de evolutie van de pandemie. Het festival van Toronto, waar actrice Kate Winslet de prijs voor haar hele loopbaan krijgt, en dat van Londen, respectievelijk in september en oktober, vinden volledig digitaal plaats.   

De locatie van het Filmfestival van Venetië, op het eiland Lido, doet onwillekeurig denken aan "Dood in Venetië", de roman van Thomas Mann die door Luchino Visconti werd verfilmd in en rond het Grand Hotel des Bains op het Lido. Dat verhaal speelt zich af tijdens een cholera-epidemie.

Meest gelezen