Universiteit Gent

Gentse wetenschappers willen menselijke organen printen met 3D-printer: "Wij maken inkt uit levende cellen"

Een groep wetenschappers van de Universiteit Gent maakt bio-inkt voor 3D-printers.  Daar kan nu al menselijk weefsel mee geprint worden, in de toekomst volgen mogelijk ook organen. “Nu printen we weefsel om geneesmiddelen op uit te testen. Organen zijn nog niet voor direct, maar het is wel onze hoop”, zegt wetenschapper Jasper Van Hoorick.

In Westerlo is onlangs een volledig huis geprint met een 3D-printer, in Gent willen onderzoekers nog een hele stap verder gaan. Daar hopen ze binnen enkele jaren perfect werkende menselijke organen te kunnen 3D-printen. 

Minder dierenproeven nodig

Xpect Inx is een zijproject van de UGent waar bio-inkt ontwikkeld wordt op basis van levende cellen. “Er zijn nu al toepassingen op korte termijn maar ook in de toekomst zijn er veel opties”, legt Jasper Van Hoorick uit. “Nu printen we weefsel om geneesmiddelen op uit te proberen. Je print dan bijvoorbeeld een tumorcel waarop dan chemotherapie getest wordt.” Door de techniek zijn er minder dierenproeven nodig. 

Op langere termijn zouden de 3D-geprinte cellen direct dienen om bij mensen te gebruiken. “Je kan dan weefsels printen om een defect weg te werken, bijvoorbeeld een grote wonde opvullen met geprint materiaal”, klinkt het bij Van Hoorick. De ultieme droom van de wetenschappers is om de techniek te gebruiken bij borstkanker. “We hopen om borstweefsel te kunnen printen om de borst te reconstrueren na borstkanker. Dat is nog een lange weg, voor we daar raken, moeten we beginnen met de eenvoudigere zaken zoals het testen van geneesmiddelen of herstellen van beschadigd weefsel.”

Geprinte organen

Zelf print Xpect Inx geen cellen en weefsels, “wij maken wel de inkt waarmee anderen aan de slag kunnen.” Uiteindelijk hopen de wetenschappers om zelf organen te kunnen printen. “Het zal nog niet voor de komende 10 jaar zijn. Er zijn nog wetenschappelijke en juridische obstakels, de wetgeving is bijvoorbeeld nog niet aangepast aan 3D-geprinte organen. Het zou leuk zijn mocht dat wel gebeuren.”

kasto80

Meest gelezen