Radio 2

Hond verwittigt slapend baasje dat het brandt in flat Koekelare: "Zonder haar was ik er niet meer"

De 30-jarige Detlev Vlassenroot uit Koekelare kon zondagnacht ontsnappen uit zijn brandende appartement dankzij zijn heldhaftige hond Mia. De viervoeter bleef maar duwen en blaffen tot Detlev wakker werd en aan de vlammen kon ontkomen.

Het vuur brak afgelopen nacht uit rond middernacht in het appartement op de bovenste verdieping van een gebouw in de Oostmeetstraat in het centrum van Koekelare. Detlev was in de zetel in slaap gevallen samen met zijn hond Mia, een 9-jarige kruising met een pitbull. “Mia slaapt altijd bij me en dat is nu mijn groot geluk geweest”, zegt Detlev.  “Ze is normaal altijd erg rustig maar plots begon ze als een gek te duwen met haar snuit en aan me te trekken. Ze blafte ook en bleef maar morrelen. Ik was net in een diepe slaap, maar werd wakker. Nog maar net waren mijn ogen open of ik zag vlammen en zwarte rook. Ik nam Mia, die heel onrustig bleef, onder mijn armen en stormde naar buiten. In de nachtwinkel vlakbij heb ik dan hulp gezocht en werd de brandweer gebeld.”

Fornuis mogelijke oorzaak

De brandweer van Koekelare was snel ter plaatse want hun kazerne ligt in dezelfde straat. De ladderwagen van de post in Kortemark en de autopomp van de post in Leke kwamen ook ter plaatse. De brandweerlui kregen het vuur, al bij al, snel onder controle. “Waarschijnlijk is het vuur ontstaan ter hoogte van een elektrische kookplaat”, zegt brandweerkapitein Dries Depreitere. “Maar wat de oorzaak precies is moet nog achterhaald worden. Het appartement is voorlopig onbewoonbaar door het vuur en de rook- en waterschade."

(Lees verder onder de foto) 

Ik ben de brandweer, maar vooral ook Mia dankbaar dat ik dit nog kan navertellen

Detlev Vlassenroot, opgelucht hondenbaasje

Detlev beseft dat het veel erger had kunnen aflopen. “Ik ben er zeker van: Mia heeft mijn leven gered”, zegt hij. “Zonder haar was ik wellicht nooit op tijd wakker geworden en was het vuur al veel heviger geweest. Ik ben haar zo dankbaar. Ze was voor mij altijd al erg bijzonder. 3 jaar geleden verhuisde ik vanuit Izegem naar Koekelare en sindsdien is ze mijn steun en toeverlaat. Ook nu merk ik nog dat ze erg onrustig is. Ze is wat angstig en volgt mij overal waar ik ga. Voorlopig krijg ik nu onderdak bij een vriendin in Zarren. Wanneer ik terug zal kunnen keren naar mijn appartement is onzeker, maar dankzij steun van vrienden zal ik die periode kunnen overbruggen. Ik ben zeer blij dat ik dit kan navertellen, dankzij de brandweer en vooral dankzij mijn bijzondere hond Mia.”

Meest gelezen