Huisartsen in Waasland bundelen coronacijfers op straatniveau, "Dan kan het gemeentebestuur bijvoorbeeld de plaatselijke speeltuin afsluiten"

De huisartsen van het Waasland gaan coronacijfers bundelen op straat- en wijkniveau en die zo aan het gemeentebestuur bezorgen. Ze doen dat omdat de cijfers van de overheid  alleen op gemeentelijk niveau zijn en soms vertraging oplopen. Met snellere en specifiekere cijfers kan een bestuur onmiddellijk en heel lokaal maatregelen nemen. 

De voorbije dagen werden in Temse zo’n 6 coronabesmettingen vastgesteld, wat veel is voor zo'n kleine gemeente.  “We roepen iedereen op om zoveel mogelijk een mondmasker te dragen”, zegt waarnemend burgemeester van Temse Wim Van Rossen (Open VLD). Ook de huisartenkoepel van het Waasland onderneemt actie om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De huisdokters gaan vanaf nu bijhouden in welke straten en wijken en de besmettingen zich voordoen en geven dat door aan het gemeentebestuur. 

Buurtbewoners inlichten

"De cijfers die we van de overheid krijgen zijn enkel op gemeentelijk niveau. Maar als je als burgemeester hoort dat er bijvoorbeeld 4 besmettingen zijn... Dan kan je in feite weinig doen. Als je daarentegen weet in welke straat die besmetting is, kan je de buurt inlichten", legt Jan Van Beveren van de Wase huisartsenkoepel uit. "De naam van de besmette persoon in de straat wordt natuurlijk niet meegedeeld, we houden rekening met de wet van de privacy. Het is zeker niet de bedoeling dat we met de vingers gaan wijzen."

Lokaal maatregelen nemen

Het grote voordeel is dat een gemeentebestuur zo heel lokaal maatregelen kan nemen. "Ze kunnen bijvoorbeeld flyers in de buurt uitdelen, met de boodschap om extra voorzichtig te zijn. Of ze kunnen bijvoorbeeld het speeltuintje in de wijk afsluiten", suggereert Van Beveren. "Maar dat mogen de gemeentes natuurlijk zelf beslissen op dat moment. Het enige dat wij doen is lokale cijfers bezorgen aan het gemeentebestuur. Wij doen met de huisartsenkoepel ook geen contacttracing of zo, dat laten we over aan de overheid."

Overal blijven de coronacijfers stijgen, donderdag is er een nationale veiligheidsraad en komen er mogelijk nieuwe of zelfs strengere regels. 

kasto80

Meest gelezen