Inwoner staat opnieuw oog in oog met everzwijn in Tervuren: "Geen verrassing"

In Tervuren heeft een inwoner opnieuw een everzwijn gespot. Deze keer liep het dier in het centrum van de gemeente, op de Tervurenlaan. “Erg verrassend is dat niet, want de laatste jaren zijn er meer everzwijnen in het aangrenzende Zoniënwoud”, aldus Patrick Huvenne van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Op Facebook heeft een inwoner van Tervuren een filmpje geplaatst van een everzwijn dat ronddwaalt op de Tervurenlaan. Een grote verrassing is dat niet. “De gemeente Tervuren is omringd is door veel groen en waarschijnlijk trok het dier van de ene kant naar de andere”, vertelt Patrick Huvenne van het Agentschap voor Natuur en Bos. “De laatste jaren zijn er bovendien meer en meer everzwijnen in het nabijgelegen Zoniënwoud. Al 15 jaar zijn er everzwijnen in het woud maar dat waren er altijd heel erg weinig. We merken nu dat de dieren zich voortplanten.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat ze in Tervuren met een everzwijn te maken krijgen. “De voorbije weken hebben we een aantal meldingen gekregen van mensen die een everzwijn gespot hadden in het Park van Tervuren”, zegt Patrick Huvenne. “Everzwijnen zijn nieuwsgierige dieren die graag nieuw terrein verkennen. Dat kan ook een verklaring zijn voor de ontmoetingen in het Park van Tervuren en op de Tervurenlaan.”

Schuwe dieren

De kans dat je aangevallen wordt door een everzwijn is bijzonder klein. “Een everzwijn is op zich niet gevaarlijk. Het zijn schuwe dieren die normaal gezien snel gaan lopen. Maar als je er eentje ziet, houd je toch best afstand.”

Meest gelezen