Liveblog - Minister Beke verdedigt zich tegen kritiek in coronacommissie, Brits vaccin "veilig en effectief"

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in ons land blijft stijgen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft zijn beleid verdedigd in de coronacommissie in het Vlaams Parlement. En intussen blijkt het vaccin van de universiteit van Oxford en de firma AstraZeneca "veilig en effectief" volgens eerste testresultaten. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlaams minister Beke (CD&V) verdedigt beleid in coronacommissie

In het Vlaams Parlement is Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gehoord over zijn aanpak van de coronacrisis. Beke verdedigde zich tegen de kritiek dat hij steeds te laat zou hebben gehandeld, maar hij kon de oppositiepartijen vanmiddag niet overtuigen. De meerderheid blijft wel duidelijk achter de minister staan. 

Lees meer in het artikel:

Vaccin van universiteit Oxford en Astra Zeneca "veilig en effectief" volgens eerste resultaten

Het vaccin ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en wetenschappers van de universiteit van Oxford in Groot-Brittannië is veilig en leidt tot een sterke reactie van het immuunsysteem. Dat blijkt uit de eerste testresultaten, die gedeeld zijn in het medische tijdschrift The Lancet. Het middel heet AZD1222.

Voor een geneesmiddel op de markt mag komen, moet het uitgebreid getest worden. Dat gebeurt eerst met reageerbuizen, gekweekte cellen en eventueel proefdieren.

De veelbelovende middelen worden daarna ook op mensen getest. Dat gebeurt in drie fases. Eerst testen onderzoekers wat de goede dosis is en of er bijwerkingen zijn. Daarna worden de proeven uitgebreid, en worden de resultaten vergeleken met controlegroepen. Na de derde fase moeten toezichthouders besluiten of een middel wordt goedgekeurd.

De tests van AZD1222 zitten nu in fase 3, maar The Lancet publiceerde de resultaten van fase 1.

Lees meer in het artikel:

Marollen feesten met mosselen aan de vooravond van 21 juli

Aan de vooravond van de nationale feestdag wa er in dit corona-jaar géén groot feest in Brussel. Op het Vossenplein in de Marollen vieren ze normaal twee keer feest, op 20 juli en op 21 juli, met duizenden mensen. Maar dit jaar blijft alles beperkt. Er waren wel mosselen voor buurtbewoners met een beperkt budget.

Bekijk hieronder het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

WHO "zeer bezorgd" over snelheid waarmee COVID-19 zich verspreidt in Afrika

Afrikaanse landen hebben dringend hulp nodig in de opbouw van hun gezondheidssystemen nu het coronavirus zich steeds sneller verspreidt. Daarvoor waarschuwt WHO-topman Mike Ryan.

Hoewel het aantal besmettingen in verschillende landen nog laag is, steeg het aantal infecties vorige week erg snel, klinkt het. In Namibië ging het om een stijging van 69 procent, in Botswana om een stijging van 66 procent en in Zambia om een van 57 procent.

"Ik ben op dit moment erg bezorgd dat we een versnelling beginnen te zien van de ziekte in Afrika en dat moeten we zeer ernstig nemen", aldus Ryan tijdens een persbriefing in Genève. "Vele van die landen bevinden zich te midden van kwetsbaarheid en conflicten." Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen land in Afrika, met 360.000 gevallen en meer dan 5.000 doden.

Taskforce zorgvoorzieningen vraagt woonzorcentra om deuren niet te sluiten voor bezoek

De Vlaamse taskforce zorgvoorzieningen, die vandaag bijeenkwam, vraagt woonzorgcentra om de deuren niet te sluiten voor bezoek, nu het coronavirus opflakkert. "Het is belangrijk om het psychosociaal welzijn van de bewoners in het oog te houden", zegt woordvoerster Carmen De Rudder. Er wordt ook aan een algemeen kader gewerkt voor de bezoekregeling.

Volgens De Rudder kwam uit de vergadering naar voren dat er zeker "nog geen algemene crisis" heerst in de rusthuizen. Daarmee werd bevestigd wat Karine Moykens, die de leiding heeft over de taskforce, eerder op de dag in het Vlaams Parlement had verklaard.

Op de vergadering kwam ook de beslissing aan bod van een woonzorgcentrum in Beringen dat afgelopen weekend even de deuren voor bezoek weer gesloten had. Vandaag zou het woonzorgcentrum die situatie herevalueren.

"Maar we willen een oproep doen aan de woonzorgcentra om de deuren voor bezoek niet te sluiten", zegt De Rudder. "Wel vragen we om te kijken naar alternatieven. Sommige voorzieningen willen het zekere voor het onzekere nemen. Maar we dringen er toch op aan om ouderen de mogelijkheid van bezoek te blijven gunnen. Het is belangrijk om het psychosociaal welzijn van de bewoners in het oog te houden", aldus De Rudder.

Vijf nieuwe clusteronderzoeken geopend in Vlaanderen

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid speurt in vijf nieuwe gemeenten naar clusters van coronabesmettingen. Het gaat om Grimbergen, Hasselt, Menen, Moorslede en Mortsel, zegt Ria Vandenreyt, woordvoerster van Zorg en Gezondheid. Eerder raakte al bekend dat er in zes andere gemeenten dergelijke clusteronderzoeken lopen.

Een dergelijk onderzoek begint bij een 'alarm' van federaal gezondheidsinstituut Sciensano. Een gemeente krijgt zo'n alarm als in de voorbije zeven dagen in de gemeente voldaan is aan minstens twee van drie criteria. Zo moeten er minstens twintig nieuwe gevallen zijn per honderdduizend inwoners, moet er minstens één geval per dag opduiken gedurende vijf dagen, of moet er vier dagen lang een stijging genoteerd worden tegenover de vorige dag.

Vervolgens wordt in de betrokken gemeente nagegaan of de gevallen gelinkt zijn. Doen de besmettingen zich bijvoorbeeld voor bij twee gezinnen, dan volstaan klassieke maatregelen zoals tests en quarantaine. In het andere geval volgt een clusteronderzoek, bijvoorbeeld als een gemeenschappelijke activiteit vermoedelijk ten grondslag ligt van de besmettingen.

In dat geval schieten de gezondheidsinspecteurs van het agentschap in actie. Vanaf 1 september moeten daar mobiele teams bijkomen. Ze gaan op zoek naar lokale clusters van besmettingen, wat ook kan resulteren in adviezen aan lokale besturen. Over de resultaten van de clusteronderzoeken geeft Zorg en Gezondheid in principe geen informatie, zegt Vandenreyt.

Eerder raakte al bekend dat Zorg en Gezondheid in Antwerpen, Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Ledegem en Torhout clusteronderzoek heeft opgestart.

Nederlandse premier Rutte over Charles Michel: "Hij doet heel goed werk en brengt rust"

Al vier dagen onderhandelen de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie over de meerjarenbegroting en een Europees coronaherstelfonds. Vijf landen, waaronder Nederland, verzetten zich tegen een plan van de Europese Commissie om voor 500 miljard euro aan subsidies aan de lidstaten te geven. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel zoekt tijdens deze top naar een werkbaar compromis.

Een akkoord is er nog niet, maar een van de "tegenstribbelende" regeringsleiders, de Nederlandse premier Mark Rutte, heeft in elk geval lof voor de werkwijze van Charles Michel. "Hij doet heel goed werk. We zijn goeie vrienden en ik ben echt onder de indruk van zijn voorzitterschap, de rust die hij brengt en de voorstellen die hij doet. België is een goede premier kwijt, maar we hebben een heel goede Raadsvoorzitter ervoor in de plaats gekregen", zei Rutte in de loop van de namiddag.

Volgens de Nederlandse premier gaan de onderhandelingen overigens in de goede richting. "Maar we zijn er nog echt niet hoor."

In de loop van de (voor)avond zitten de 27 staatshoofden en regeringsleiders normaal gezien opnieuw bijeen.

Videospeler inladen...

Gentse bioscoop Studio Skoop sluit voorlopig: uitbating niet rendabel

De Gentse bioscoop Studio Skoop sluit tot eind augustus de deuren van haar filmzalen. Door de coronacrisis en de beperkte opkomst is de uitbating niet rendabel. Vanaf woensdag worden er geen films meer getoond, waarschijnlijk tot eind augustus.

Na de lockdown was Studio Skoop met coronamaatregelen opnieuw opgestart, maar de directie vindt niet dat het haalbaar is om onder de huidige omstandigheden open te blijven. "Het heeft in onze ogen geen zin om wekelijks zwaar verlies te maken en zo op termijn de financiële gezondheid van onze bioscoop in gevaar te brengen", zegt Walter Vander Cruysse van Studio Skoop.

Oppositie scherp voor minister Beke

Vanuit zijn eigen partij krijgt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) steun na zijn getuigenis in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. Ook coalitiepartner Open VLD zet Beke uit de wind.

De oppositie daarentegen is scherp. "Uw verdediging kom erop neer: we hebben het beter gedaan dan Brussel en Wallonië. Ik vind dat een zeer cynische vergelijking", aldus Groen-parlementslid Björn Rzoska.

"U draait rond de pot en u mist de essentie van de kritiek", vindt Jos D'haese van de PVDA, die al langer het ontslag van minister Beke vraagt. Volgens Vlaams Belang toont Beke geen enkel schuldinzicht.

Meerderheidspartij N-VA wil niet dat "de kop van Beke rolt", maar stelt wel enkele kritische vragen. 

Beke verdedigt zich behoorlijk offensief, hij legt weinig bescheidenheid aan de dag. Ik verwacht straks heel wat weerwerk van de oppositie
Politiek journalist Wouter Verschelden

Meest gelezen