Archieffoto

Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) krijgen opdracht van koning om formatie voor te bereiden

PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever hebben van de koning de opdracht gekregen om de formatie van een federale regering voor te bereiden. De twee partijvoorzitters gingen vandaag onverwachts op consultatie bij de koning na aftastende gesprekken de voorbije dagen.

Een formele formatieopdracht kon de koning Magnette en De Wever niet geven, want ons land heeft op dit moment een volwaardige regering - de minderheidsregering-Wilmès. Dus zocht de koning naar een andere formule en belastte hij hen met de opdracht "om de nodige initiatieven te nemen met het oog op de vorming van een regering die steunt op een brede meerderheid in het parlement".

Lees: de twee partijvoorzitters moeten de echte formatie voorbereiden. De regering-Wilmès heeft het vertrouwen tot begin september, pas dan kan een of meerdere formateurs worden aangesteld. Magnette en De Wever hebben de koninklijke opdracht vandaag aanvaard. Ze zullen regelmatig verslag uitbrengen aan de koning, een eerste keer op 31 juli.

Bekijk hier beelden van de aankomst van Magnette en De Wever bij de koning en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Het is Magnette menens"

De PS en de N-VA voerden sinds enkele dagen opnieuw aftastende gesprekken, nadat PS-voorzitter Magnette had laten weten open te staan voor een coalitie met de N-VA. Zijn partij dreigde buiten een nieuwe federale regering te vallen, nu er de laatste tijd werd ingezet op een coalitie met de huidige drie regeringspartijen MR, Open VLD en CD&V en de N-VA, de SP.A en het CDH. De zogenoemde Arizonacoalitie, naar de kleuren van de vlag van die Amerikaanse staat.

Het is niet de eerste keer na de verkiezingen van vorig jaar dat de N-VA en de PS met elkaar hebben gepraat, maar in het verleden leidde dat nooit tot een doorbraak. Nu hebben de aftastende gesprekken van de voorbije dagen blijkbaar toch iets opgeleverd. Beide partijen hebben aangegeven dat ze bereid zijn met elkaar rond de tafel te gaan zitten om een federale regering te vormen. Het lijkt PS-voorzitter Magnette nu toch menens te zijn, zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

Hoewel ze niet tot formateur zijn benoemd, zijn Magnette en De Wever nu duidelijk in charge, zegt Vansevenant. "Zij gaan nu aan de vorming van een nieuwe federale regering werken. We kunnen hier toch van een doorbraak spreken."

Bekijk hier meer uitleg van onze reporter Pieterjan De Smedt in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Zoektocht naar een nieuwe regering. Bekijk hier een overzicht van de voorbije 14 maanden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen