Directeur UZ Brussel bezorgd over stijgende cijfers, veeg uit pan voor regering: "Iedereen kijkt ernaar en doet niets"

Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, is niet te spreken over de contactopsporing, die nog altijd spaak loopt. "Het werkt niet", klinkt het fors. Hij maakt zich dan ook ernstig zorgen: "We hebben gezien wat de eerste golf heeft kunnen teweegbrengen. En iedereen kijkt ernaar en doet voorlopig niets."

Geen versoepeling, geen verstrenging. Dat is de boodschap die de regering gisteren gaf, na een inderhaast bijeengeroepen Overlegcomité. Want de cijfers stijgen nu al 12 dagen op rij, en de wetenschappers in ons land maken zich ernstig zorgen. Ook Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, sluit zich daarbij aan: "We hebben gezien wat de eerste golf heeft kunnen teweegbrengen in de woonzorgcentra, in de ziekenhuizen." 

Over de communicatie van de regering is hij dan ook niet te spreken: "Iedereen kijkt ernaar en doet voorlopig niets", klinkt het fors. 

Iedereen kijkt ernaar en doet voorlopig niets

Marc Noppen - UZ Brussel

Vooral de contactopsporing blijft de achilleshiel van het hele systeem. Al maakt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) niet al te veel zorgen. "Het systeem werkt", klonk het gisteren na het Overlegcomité. Maar Noppen is duidelijk: "Het werkt niet". 

Het werkt niet

Marc Noppen - UZ Brussel

"Ik begrijp dat niet. Enkele maanden geleden heeft men dit aangekondigd, met een investering van 100 miljoen euro. Ik begrijp dat niet", herhaalt hij. "We hebben in dit land zoveel reisbijstandsverzekeringen. Die hebben infrastructuur, een IT-systeem, zorgkundigen, en alles is GDPR-proof. Waarom hebben ze die niet ingeschakeld en een scenario gegeven. Die mensen doen niets anders, in het toeristisch seizoen bellen ze duizenden mensen per dag. Het is geen rocketscience he, je hebt een rechtstreekse lijn nodig van de labo's naar die platformen die met een draaiboek werken. Maar in de plaats daarvan hebben ze iets nieuws in elkaar geknutseld, dat duidelijk niet werkt."

UZ Brussel bereidt zich zelf voor op tweede golf

Panikeren, dat doet Marc Noppen voorlopig nog niet. "Maar het is duidelijk dat de trend ingezet is en we weten hoe snel dit kan kantelen. Er zijn verschillende voorspellingsmodellen gepubliceerd. We weten niet wat er gaat komen, maar dat er een knik in de curve is, is wel duidelijk."

Het UZ Brussel, waar Noppen directeur is, bereidt zich dan ook al volop voor op een tweede golf. "We hebben nu met veel mensen een concreet draaiboek samengesteld: wat gaan we waar doen, wanneer we een stijging in het aantal patiënten zien." Want, voor alle duidelijkheid, een stijging in het aantal ziekenhuisopnames is er momenteel nog niet. "Maar de draaiboeken liggen klaar, dus we kijken met spanning uit naar elke volgende dag."

Het is duidelijk dat er een knik in de curve is

Marc Noppen - UZ Brussel

Hij maakt zich nog het meeste zorgen over het personeel: "De ziekenhuizen werken vandaag in overdrive voor het verwerken van de pathologie (ziekten) die we de voorbije maanden niet gezien hebben. Het is deze periode drukker dan een vergelijkbare periode vorig jaar. En het personeel heeft géén rustmoment gehad, geen moment van rouw, van viering.... Het gaat van de ene drukte naar de andere. Als daar dan opnieuw COVID komt tussenfietsen, heb ik wel wat angst."

Meest gelezen