Videospeler inladen...

Meer stroperij op berggorilla's in Virunga Park door corona

In het Virunga Park, in Oost-Congo, ontdekken de parkwachters de laatste tijd steeds meer vallen om berggorilla's te vangen. Volgens de directeur van het park, prins Emmanuel De Merode, heeft de coronacrisis de armoede onder de lokale bevolking vergroot, waardoor zij illegale stroperij nog vaker als alternatief zien. 

In het Virunga Park leeft meer dan de helft van alle berggorilla’s ter wereld. Maar helaas zien de parkwachters de stroperij in het park toenemen. Vooral de berggorilla’s worden er slachtoffer van. De directeur van het Virungapark, de Belgische prins Emmanuel de Merode, getuigt dat er afgelopen vrijdag opnieuw een van zijn gorilla’s in een val gelopen is.

De driejarige gorilla Theodore zat met zijn linkerhand vast in een val, de parkwachters konden het dier gelukkig bevrijden en behandelen.
De vader van het driejarig dier bleef in de buurt en dat bemoeilijkte de operatie. “Het was een zeer succesvolle, maar ook een risicovolle en stresserende operatie door de grootte en de nervositeit van de zilverrug gorilla van 272 kilogram”, zei De Merode daarover.

Het was een zeer succesvolle, maar ook een risicovolle en stresserende operatie 

Directeur van Virungapark, de Belgische prins Emmanuel de Merode
Prins Emmanuel de Merode

Als oorzaak haalt de prins de coronacrisis aan en de lokale bevolking die daardoor nog meer in armoede terechtkomt. Volgens hem zijn het waarschijnlijk lokale bewoners die de vallen uitzetten. “Voor gemeenschappen die een groot deel in extreme armoede leven, is deze crisis moeilijk om dragen, en zij moeten alternatieven vinden. Helaas is op wilde dieren jagen een van de alternatieven”, aldus De Merode.

Maar daarnaast neemt ook de georganiseerde stroperij door gewapende groepen toe. Natuurorganisaties vrezen dat de situatie nog zal verslechteren, wanneer de coronacrisis en de verminderende inkomsten uit toerisme, ook het aantal patrouilles en parkwachters zal  doen afnemen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen