Radio 2

Middelkerke test nieuwe veiligheidscapsule

Middelkerke test een nieuwe veiligheidscapsule. Wie door de Nebula stapt, ontsmet eerst de handen met alcoholgel. Daarna wordt de temperatuur gemeten en tenslotte stap je door een ontsmettingsnevel. "Op die manier vergroten we het veiligheidsgevoel van de mensen", zeggen de ontwerpers.

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Bekijk hier beelden van de capsule met een woordje uitleg van burgemeester Dedecker (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het eerste exemplaar van de Nebula staat aan de ingang van het Administratief Centrum van de gemeente Middelkerke. Iedereen die naar binnen gaat, stapt door de cabine. "Niet alleen de bezoekers passeren erdoor", zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker). "Ook het personeel van onze lokettendienst maakt ervan gebruik. Daardoor zijn de bezoekers zeker dat de mensen aan het loket coronavrij zijn. Dat opent in deze onzekere tijden de deur naar een vrijere en veiliger samenleving."

De Nebula is bedacht door de Wevelgemse ondernemers Henk Louf en Joke Huys. "We wilden iets ontwikkelen dat technisch performant is. Maar het moet ook het veiligheidsgevoel van de mensen vergroten. In 2 seconden wordt de lichaamstemperatuur nauwkeurig gemeten. Zieke mensen met koorts worden zo onmiddellijk gedetecteerd."

(lees verder onder foto)

Radio 2

In de cabine scant een infraroodcamera het gezicht. Er kunnen tot 30.000 gezichten bewaard worden, wat nuttig kan zijn voor de contact tracing bij een coronabesmetting. Joke Huys: "Het prototype dat we in Middelkerke opstellen, is een model met alle opties. Het kost 8900 euro, zonder BTW. We hopen er te kunnen verkopen aan ziekenhuizen, woonzorgcentra en gemeentebesturen."

Meest gelezen