De Statiestraat in Antwerpen, waar het incident gebeurde.

Ophef door overlijden man na politieoptreden in Antwerpse stationsbuurt: onderzoek moet duidelijkheid brengen

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar het overlijden van een man na een politie-interventie in de stationsbuurt van Antwerpen. De man van 29, van Algerijnse afkomst, werd gisterenavond opgepakt omdat hij amok zou gemaakt hebben rond enkele terrassen. Volgens de politie leek de man zwaar onder invloed van drugs en kreeg hij een hartstilstand. Op Twitter wordt gesuggereerd dat de man stierf door het politieoptreden. Een autopsie en een intern onderzoek naar de interventie moeten meer duidelijkheid brengen.

Gisterenavond kreeg de Antwerpse politie een oproep. Een man zou amok gemaakt hebben rond enkele terrassen. Het ging om een man van 29 van Algerijnse afkomst. Enkele agenten kwamen ter plaatse en overmeesterden hem. "De man was duidelijk onder invloed", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. "Hij sloeg wild om zich heen, stampte naar iedereen en gooide met stoelen. De agenten hebben hem op de grond gebracht om hem te boeien."

Toen de ambulance aankwam viel de man stil. Het leek op een hartstilstand

Politiewoordvoerder Sven Lommaert

De politie vroeg ook een ziekenwagen ter plaatse. Maar volgens de agenten stopte de man plots met bewegen. "Toen de ambulance aankwam, viel de man stil. Het leek op een hartstilstand", zegt Sven Lommaert. "In de ambulance is hij zo'n twintig minuten gereanimeerd." Bij aankomst in het ziekenhuis had de man dus weer een hartslag. "Daar kreeg hij een ingreep, en werd hij opgenomen op de afdeling intensieve zorg", zegt de politiewoordvoerder. Maar op die afdeling overleed de man alsnog.

Lees verder onder de foto:

Eén van de terrassen in de Antwerpse Statiestraat waar de man amok zou gemaakt hebben.

Op Twitter circuleren beelden van de arrestatie, onder meer via de account "North Africans United". Daarop is te zien hoe de man inderdaad tegen de grond wordt gehouden. De persoon die de beelden neemt, geeft commentaar. "Deze persoon heeft drugs genomen", is te horen. Even later zegt hij dat de man is overleden. "Die man is daar net, op die plaats, op straat overleden", is te horen. De beelden worden verspreid onder de hashtag #MurderInAntwerp, die insinueren dat de man stierf door politiegeweld.  Er is ook een petitie tegen politiegeweld gestart, die al door meer dan duizend mensen is getekend. En er wordt een oproep gedeeld om morgen te protesteren voor het hoofdkantoor van de politiezone Antwerpen.

Onderzoek loopt

Er loopt nu een gerechtelijk onderzoek naar het overlijden van de man. "De precieze omstandigheden van het overlijden zullen onderzocht worden", zegt Lieselotte Claessens van het parket. "De onderzoeksrechter verzamelt alle informatie om een duidelijk beeld te krijgen over wat er nu juist is gebeurd en wenst in alle sereniteit haar onderzoek verder te zetten.” Op dit moment is een autopsie aan de gang, die moet duidelijkheid brengen over de precieze doodsoorzaak. 

De onderzoeksrechter heeft ook de opdracht gegeven aan het Comité P, dat de politiediensten onderzoekt, om een onderzoek te voeren naar de zaak. 

Meest gelezen